Budi dio naše mreže

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua govorio je na prvom skupu ciklusa "Put suverenosti" koji se održava uz 30. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u četvrtak, 13. siječnja, na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu.

/ mp

Odjel za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta, Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, Klub studenata povijesti Hrvatskog katoličkog sveučilišta Homo volans i Hrvatska akademska zajednica Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu organizira ciklus predavanja koji započinje u četvrtak 13. siječnja, kada se slavi trideseta obljetnica priznanja Republike Hrvatske od strane Svete Stolice, a traje do svibnja.

U pozdravnom govoru apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua naglasio je kako je Sveta Stolica službeno priznala Hrvatsku dva dana prije velikih zemalja međunarodne zajednice. 

“Sloboda uvijek ima dva lica i sa sobom nosi rizik od disperzije. Tada je važno ne rasipati vrijednosti koje su sakupljene u ponekad bolnom hodu. Potrebna je kreativna vjernost vlastitim korijenima kako bi nastavila obogaćivati vlastiti identitet bez rasipanja dok se integrira u drugim, ponekad dalekim, zemljama i dok prihvaća nove građane na vlastitom tlu.”

Istaknuo je kako samo “kultura susreta” omogućava obogaćivanje vlastitog identiteta, a “logika sukoba”, s druge strane, degradira društvo. 

“Želim Hrvatskoj, u prigodi ove značajne obljetnice, da ima potrebnu mudrost da se neprestano obnavlja znajući prilagoditi vlastiti identitet vremenu i prostoru, čuvajući blago neovisnosti i demokracije plaćenih visokom cijenom”, poručio je nuncij Lingua. 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja