Budi dio naše mreže

Ključna riječ: 30-obljetnica-medunarodnog-priznanja-republike-hrvatske

Dr. Franjo Tuđman: "Priznavši Hrvatsku, Europa je osvjedočila i sebe u ovom novom dobu demokracije i samoodređenja naroda"

Približava se 30. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske od strane Europske zajednice, dok je prije točno trideset godina, u ponedjeljak 13. siječnja Hrvatsku kao samostalnu i suverenu državu priznao Vatikan na čelu s tadašnjim vrhovnim poglavarom Katoličke Crkve, papom sv. Ivanom Pavlom II. Tim je povodom tadašnji predsjednik Republike Hrvatske, dr. Franjo Tuđman održao govor koji prenosimo u cijelosti.

NUNCIJ NIKOLA ETEROVIĆ Svjedok vremena i aktivni sudionik priznanja Republike Hrvatske od strane Svete Stolice

Prije točno trideset godina, u vrijeme najintenzivnije agresije na Hrvatsku, jedna vijest iz svijeta silno je obradovala sve vjernike, ali i ljude dobre volje u Hrvatskoj. Naime, velikim zalaganjem Svetoga Oca Ivana Pavla II. i vatikanske diplomacije pripremljeno je međunarodno priznanje Republike Hrvatske. A upravo na današnji dan objavljeno je kako je hrvatsku neovisnost, ciljano dva dana prije većine zemalja Europske zajednice, priznala Sveta Stolica.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja