Budi dio naše mreže

Ansambl svojim koncertima i koncertnim ciklusima (sezonama) nastoji svekolikom puku približiti velika otajstva katoličke vjere „kroz oči“ naših predaka, izvodeći mahom napjeve nastale u južnoj i priobalnoj Hrvatskoj, no u repertoar uključuje i napjeve iz drugih krajeva zemlje i regije.

/ mk

Ansambl „Pučki pivači KBF-a“ službeni je vokalni ansambl Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U pet godina postojanja, od svoga prvog koncerta korizmenih napjeva održanog 2018. godine, ostvarili su više od 60 zapaženih nastupa unutar ciklusâ koji su uvijek slijedili tijek liturgijske godine. Ansambl svojim koncertima i koncertnim ciklusima (sezonama) nastoji svekolikom puku približiti velika otajstva katoličke vjere „kroz oči“ naših predaka, izvodeći mahom napjeve nastale u južnoj i priobalnoj Hrvatskoj, no u repertoar uključuje i napjeve iz drugih krajeva zemlje i regije, često stapajući naizgled nespojive svjetove u predivan kaleidoskop zvukovnih boja, interpretacije i tehnika pjevanja.

Ovaj korizmeni ciklus započeli su uspješnim koncertima u veljači u Kreševu i Sarajevu. Uz ova dva spomenuta koncerta, do kraja korizmenoga vremena održat će još pet koncerata: Krk 10. ožujka u 19 sati, Zagreb-Knežija 12. ožujka u 19:30 sati, Sinj 16. ožujka u 18 sati, Slunj 19. ožujka te Zagreb-Dubrava 21. ožujka.

Foto: Pučki pivači KBF-a

Marija pod križem nadahnuće je za nošenje vlastitoga križa, za učvršćivanje u vjeri, nadi i ljubavi. U Mariji pod križem predstavljena je svaka duša, cijela Crkva, sveukupno čovječanstvo. Krist sluga-patnik Gospodnji, odbijen od strane ljudi, biva uzrokom trpljenja Blažene Djevice Marije, Majke svih ljudi, čija patnja i put prethodi hodu vjere i trpljenja kojim ima proći i sama Crkva, a s istim ciljem – otkupljene čovječanstva.

“Pučki pivači KBF-a” vas pozivaju, u ovo korizmeno vrijeme, s njima hoditi putem prizora posljednjih dana Kristova života oslikavajući ih pri tom izabranom zvukovnom paletom najrazličitijih napjeva, kojima je naš puk proživljavao otajstva Kristove i muke Majke njegove – od slavnog ulaska u Jeruzalem do trenutka velike boli na Križu s kojega nas umirući spasi.

Ansambl od svojega osnutka djeluje pod vodstvom renomiranog etnomuzikologa dr. sc. Joška Ćalete.

Djelovanje ansambla možete pratiti i preko njihovih društvenih mreža:

https://www.facebook.com/puckipivacikbf/

http://www.youtube.com/@puckipivacikbf-a5934

https://www.instagram.com/puckipivaci/

Poslušajte izvedbe s korizmenog koncerta „Puče moj“, održanog u Međugorju 26. ožujka 2023.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja