Budi dio naše mreže

Donosimo snimku pjesme "U zagrljaju vrimena" u izvedbi Pučkih pivača KBF-a koja je prva izvedba ove skladbe nakon praizvedbe Ansambla Lado u vokalno-instrumentalnom aranžmanu te ujedno prva izvedba pjesme u "a cappella" varijanti u povodu 1. svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba. Pjesma "U zagrljaju vrimena" plod je inicijative "Zagrlimo starije pjesmom" koju je Vijeće i Ured Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj pokrenulo u ljeto 2020. potaknuto pozivom pape Franje na dosjetljivost u ljubavi prema starijim osobama kako bi im se olakšale usamljenost i izoliranost uzrokovane pandemijom Covid-19.

/ mp

Ansambl Pučki pivači KBF-a od svojeg osnutka djeluje pod vodstvom renomiranog etnomuzikologa doc. dr. sc. Joška Ćalete, a od 2019. postaje i službenim pjevačkim ansamblom Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ansambl svojim koncertima i koncertnim ciklusima (sezonama) nastoji svekolikom puku približiti velika otajstva katoličke vjere “kroz oči” naših predaka, izvodeći mahom napjeve nastale u južnoj i priobalnoj Hrvatskoj, no u repertoar uključuje i napjeve iz drugih krajeva naše zemlje (Slavonija, Srijem, Zagorje itd.).

Koncerti redovito, uz napjeve, sadržavaju i dramaturške elemente (procesije, naraciju, pjevanje s više pozicija u crkvi i sl.), a protkani su i prigodnim molitvama, “štenjima” (svetopisamskim čitanjima) i inim tekstovima proizašlima iz pučke pobožnosti, dajući tako dodatnu dimenziju u približavanju naše bogate tradicije publici.

Podsjetimo, Vijeće i Ured Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj bio je idejni pokretač nastanka pjesme “U zagrljaju vrimena” u povodu 1. svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba za koju je stihove napisao Frane Bilić iz Šibenika, a uglazbio je dr. sc. maestro Joško Ćaleta priredivši partiture za muški, ženski i mješoviti vokalni sastav. Na njegov prijedlog pjesmu je snimio Ansambl “Lado” koji kao autentični hrvatski kulturni brand svojim obradama zahvaća sve hrvatske regije od Konavala do Baranje i Srijema. U cilju obogaćenja njihove izvedbe naknadno je priređen i tamburaški aranžman koji potpisuje Marko First.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja