Budi dio naše mreže

I ove će godine gastronomsku i humanitarnu ponudu manifestacije Advent u Zagrebu obogatiti kućica Pučke kuhinje Caritasa župe sv. Antuna Padovanskoga sa Svetoga Duha, pod nazivom KOD FRATARA.

/ Hrvoje Josip Bišćan

Kako je za HKR rekao voditelj Pučke kuhinje fra Vladimir Vidović, franjevcima je čast što drugu godinu za redom mogu sudjelovati u ovom velikom i značajnom projektu, koji se u zadnje vrijeme profilirao kao najbolji adventski događaj u Europi.

“Svojim sudjelovanjem ovdje i nazočnošću u habitu među posjetiteljima možemo posvjedočiti svoj poziv, ali i poslanje koje imamo kao franjevci u ovom svijetu. Naime, naša kućica ovdje na Zrinjevcu je ‘predstavnica’ one velike Pučke kuhinje na Svetom Duhu koja djeluje neprekidno od 1995. godine”, naglašava fra Vladimir, podsjetivši kako ovom akcijom žele senzibilizirati širu javnost za socijalno osjetljivu skupinu građana, za ljude koji su u potrebi i kojima je i danas potrebna pomoć u osiguravanju egzistencije. Ideja je svim gostima, turistima i zainteresiranoj javnosti ponuditi proizvode Pučke kuhinje koji se redovito pripremaju na Svetom Duhu te sav prihod namijeniti za potrebe Pučke kuhinje.

Akcija “Obrok za obrok”

“Naša akcija se zove ‘Obrok za obrok’. Naime, svi posjetitelji naše kućice mogu ovdje platiti obrok, čime će se omogućiti kupovina hrane za jedan obrok u Pučkoj kuhinji”, istaknuo je fra Vladimir, podsjećajući da se u Pučkoj kuhinji na Svetom Duhu svakodnevno priprema tristotinjak obroka svima koji svakoga dana, osim nedjeljom, dođu na ručak. Osobitost ove Pučke kuhinje je u tome što se ne provjerava identitet korisnika nego se pomaže svakome tko dođe.

Budući da Pučku kuhinju sve ove godine vode franjevci konventualci sa Svetoga Duha, u kućici “Kod fratara” nude samostansku sarmu, dvije vrste kobasica, samostanske medenjake, ali sudjeluju i u promociji tradicionalnih zagrebačkih i hrvatskih jela. Naime, u gastro kampanji “Apetitlih”, koju od ove godine organizatori provode u suradnji s profesionalnim kuharima, fratrima je povjereno nuditi krpice sa zeljem i šunkom oplemenjene pekmezom od kupusa.

Fratuljak vas zove

Fra Vladimir izrazio je i zadovoljstvo što će, pomalo i na njihov poticaj, ove godine u Paviljonu na Zrinjevcu, u čijoj se neposrednoj blizini nalazi Kućica kod fratara, nedjeljom od 18 do 20 sati biti koncerti duhovne glazbe.

Dodajmo ovome da su u dežurstva na kućici uključeni brojni studenti i volonteri koji svojim radom pomažu franjevcima čineći dobro. Oni će svakoga dana od 12 do 23 sata, a vikendom od 10 ujutro do ponoći, posjetiteljima nuditi sve gore nabrojano, ali ih i podsjećati da se Pučkoj kuhinji na Svetom Duhu može pomagati na različite načine i tijekom cijele godine.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja