Budi dio naše mreže

Puno skromnije nego prošlih godina, i uz poštivanje svih epidemioloških mjera, obilježeno je paljenje prve adventske svijeće oko Manduševca. Malobrojnim prolaznicima i posjetiteljima obratili su se kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Zlatko Koren i gradonačelnik Milan Bandić.

/ Hrvoje Josip Bišćan

Mons. Koren se nakon čitanja evanđeoskog odlomka obratio okupljenima:

Mons. Zlatko Koren

“Draga djeco, draga braćo i sestre, poštovani gospodine gradonačelniče!

Svima vama želim sretno i blagoslovljeno došašće, sretan početak nove liturgijske godine, sretna okupljanja i uranjanja u ljepotu Božje riječi, u Sveto Pismo, sretna sabiranja u našim obiteljskom domovima oko treperavih svijeća, ali i oko zajedništva istoga srca, istog obiteljskog sabiranja. Želim vam sretno u traganju za istinskim vrijednostima, sretno u zornicama, u sakramentu ispovijedi, pomirenja ili pokore, sretno u ljepoti povezanosti neba i zemlje.”

Zagrepčani uz Manduševac

“Svi mi želimo, premda živimo u vremenu bez zagrljaja, bez poljubaca i bez stiska ruke i živimo obazrivost jednih prema drugima, oraspoložiti svoje srce kako bi uvijek bilo toplo za naše bližnje, toplo za one koji su u potrebi, toplo za ovaj grad, domovinu i cijeli svijet.

Siguran sam da imamo snage na poseban način otkriti i ovo došašće i u ljepoti različitih duhovnih srca grijati svoje srce da bude toplo i otvoreno za sve koji su u potrebi. Neka nam je, potaknuto ljepotom Svjetla istinskoga, blagoslovljeno došašće u koje ulazimo.

Blagoslov prve adventske svijeće

Mons. Koren svoje je obraćanje završio molitvom:

“Bože, darivatelju ljudi života i svakoga dobra! U nama si upalio čežnju da Te tražimo i pohitio nam ususret da se, usprkos našim lutanjima, nađemo u tvom zagrljaju. Izabrani si narod pozivao glasom proroka i nisi dao da utrne nada ni u najvećim poteškoćama. Svojoj si Crkvi i nama vjernicima darovao Duha Svetoga, oslobodio nas grijeha i preporodio nas na novi život, da budemo proročki narod i znak Tvoga spasenja.

Pomozi nam ostati budnima i pozvanima, osjetljivima i spremnima da Te radosno prihvatimo. Prosvijetli tamu naših sebičnosti, nestrpljivosti, srdžbe i ravnodušnosti da bismo tješili uplakane, branili slabe, zauzimali se za obespravljene i u zajedništvo primali odbačene. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.”

Nakon mons. Korena, okupljenima se obratio i gradonačelnik Milan Bandić. Osvrnuvši se na ovogodišnji izostanak zabave, kulture i gastronomije koji su opisivali zagrebačku “adventsku bajku” te na poplavu, potres i pandemiju COVID-19 koji izgledaju nepremostivo, Bandić je citirao poruku pape Franje za IV. Svjetski dan siromaha, rekavši da je “pružena ruka znak: znak koji odmah govori o bliskosti, solidarnosti i ljubavi. Neka nam ovo došašće bude upravo ono što treba biti – priprava za Božić u skrovitosti, razmišljanju, molitvi i beskompromisnoj brizi za drugoga”, poručio je gradonačelnik.

Obraćanje gradonačelnika Bandića

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja