Budi dio naše mreže

Od 30. lipnja do 2. srpnja 2023. vjernici svih zajednica koje danas djeluju na prostoru nekadašnje misije Esslingen proslavili su 50. rođendan Hrvatske katoličke misije Esslingen.

/ im

Dekretom rotenburškog biskupa Gebharda Fürsta 2005. Hrvatska katolička misija Esslingen razdijelila se na četiri zajednice: HKZ Esslingen, HKZ Nürtingen, HKZ Kirchheim i HKZ Filderstadt, prenosi Dijaspora.hr.

Svi članovi župnih vijeća s pastoralnim osobljem i njemačkom Župom svetog Pavla uključili su se aktivno u organizaciju i obilježavanje 50. godišnjice pastoralnog djelovanja na prostorima cijelog dekanata Esslingen-Nürtingen.

U petak poslijepodne vjernici su se okupili u prostorijama Salemer Pfleghof gdje su imali priliku razgledavati izložene slike i popratne tekstove te se tako informirati o povijesti i događanjima kroz proteklih pola stoljeća. Organizirane su i razne radionice: kuharska, plesna, klapska, radionica zlatoveza, starohrvatskog pisma glagoljice i k tome prezentacije najboljih hrvatskih vina, a nakon toga prisutni su imali priliku uživati u domaćim specijalitetima.

U 20 sati proslavljena je sveta misa zahvalnica uz klanjanje koju je predvodio fra Blaž Toplak, dušobrižnik iz Bad Cannstatta. U propovijedi je, između ostalog, naglasio: „Mi bismo danas rekli da su tradicija i jubileji lijepi. Ali ne može se živjeti samo od toga, a pogotovo na tome graditi budućnost. Boga treba prihvatiti u vremenu i prostoru. Bogu treba dati mjesta u svom životu“.

U subotu u 17 sati u crkvi svetog Pavla organiziran je koncert klapske glazbe. Sve prisutne na početku je pozdravio župnik fra Josip Kulović i predao palicu voditelju programa Alenu Sačeku. Uz mušku klapu „Troplet“ nastupila je i ženska klapa „Carmen“ iz Sindelfingena.

Središnja proslava bila je zajednička sveta misa u nedjelju 2. srpnja u crkvi svetog Pavla koju je predvodio vlč. dr. Tomislav Markić, uz koncelebraciju vlč. Ivice Komadine, Volkera Webera, Stepfana Möhlera, Lovru Pavlića i župnika fra Josipa Kulovića. U prepunoj crkvi slavlju svete mise pridružila se i s. Milva Caro, referentica svih stranih zajednica u biskupiji Rottenburg-Stuttgart.

Čestitajući prisutnima pedesetu obljetnicu djelovanja, don Tomislav je u svojoj propovijedi usporedio život jedne kršćanske zajednice s ljudskim životom pa su tako vizija, zajedništvo, program i dobra administracija oznaka jedne zrele zajednice, a prvi znakovi starosti nastaju zaboravom vizije koja ih je u početku okupila.

Župnik fra Josip zahvalio je svim svojim prethodnicima i pastoralnim suradnicima te svima onima koji su nesebično utkali svoj život i žrtvu kroz pedeset godina postojanja ovih zajednica.

Nakon misnog slavlja prisutni su pozvani na zajednički obiteljski ručak u i oko župne kuće gdje su maleni i mladi folkloraši uz svoje voditelje u predivnim narodnim nošnjama, na radost svih prisutnih, svojim plesom zatvorili slavlje pedeset godina rođenja njihove „Majke“, Hrvatske katoličke misije Esslingen.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja