Budi dio naše mreže

Domagoj Pejić, dugogodišnji djelatnik Hrvatskog katoličkog radija, ovih je dana posjetio Krakow kako bi obilježio obljetnicu smrti "kapetana Karola", oca pape Ivana Pavla II. U nastavku pročitajte njegovo javljanje iz papinog grada za Hrvatsku katoličku mrežu.

/ ab

„Na današnji dan prije 82 godine ovdje u Krakowu umro je umirovljeni poljski vojni časnik Karol Wojtyla stariji, otac pape Ivana Pavla II. Umro je u podrumskom stanu na adresi Tyniecka 10, u krakowskoj četvrti Debniki. Bilo je to vrijeme nacističke okupacije Poljske. Da bi se spasio od deportacije u logor i da bi brinuo o teško bolesnom ocu Karol Wojtyla mlađi počeo je raditi u kamenolomu ‘Zakrzowek’. Kada se toga 18.veljače 1941. vratio s posla, ušao je u očevu sobu i našao oca mrtvog”.

Priča nam to u telefonskom razgovoru naš kolega Domagoj Pejić, voditelj na HKR-u, koji pojašnjava zbog čega je stigao u ‘kraljevski grad’.

„Kad sam prije dosta godina pročitao da je Ivan Pavao II. rekao da se nikada u životu nije osjećao tako teško kao te noći dok je bdio uz mrtvoga oca, jer je shvatio da je ostao bez svih članova uže obitelji, rekao sam ‘Prijatelju, ako tada nisam mogao biti uz tebe, bit ću sada, puno godina poslije. I trudit ću se doći na svaku obljetnicu!”

Foto: Domagoj Pejić

“I zbog toga sam jučer rano ujutro sjeo u svoju Ibizu i preko Mađarske i Slovačke stigao u Krakow”, nastavlja Pejić.

“Danas sam ponovno ušao u taj podrumski stan, sada pretvoren u mali muzej, i kratko se pomolio za duše obojice Wojtyla. Uvijek se posebno zaustavim u sobi kapetana Karola, kako su Wojtylu starijeg od dragosti zvali prijatelji njegovog sina”.

Za one koji ne znaju kako su dvojica Wojtyla završila na ovoj lokaciji Pejić pojašnjava.

„U Krakow i ovaj stan došli su krajem ljeta 1938.godine nakon što je Karol mlađi maturirao u Wadowicama. Počeo je rat i mladi Karol je morao napustiti studij i početi raditi. Već bolestan od godina, teškog života i surove stvarnosti njegov otac se teško razbolio na Božić 1940. I umro na današnji dan prije 82 godine. Koliko je Ivanu Pavlu II. značilo ovo mjesto pokazao je i kada je u kolovozu 2002., prilikom posljednjeg posjeta Poljskoj, poželio vidjeti svoj nekadašnji dom. Ulica je bila posebno svečano ukrašena, a on nije silazio sa svoga papamobila koji se kratko zaustavio pred ovom kućom smještenom uz obalu Wisle.

A za duše svih članova obitelji Wojtyla pomolit ću se na vojnom groblju Rakowicki. Tamo mu je otac pokopan četiri dana kasnije, 22.veljače. U toj grobnici, naime, počivaju majka, otac i brat Ivana Pavla II., te njegovi djed i baka s majčine strane.

Foto: Domagoj Pejić

Posjet Krakowu iskoristit ću, naravno, i za obilazak svetišta i kulturnih znamenitosti te hrvatskim hodočasnicima i turistima, usudim se reći, i potpuno nepoznata mjesta; crkvu sv. Mikolaja u kojem je krštena papina majka Emilia, crkvu sv. Stanislawa Kostke i kapelicu u kojoj je mladi Karol osjetio duhovni poziv, crkvu sv. Petra i Pavla u kojoj su vjenčani njegovi roditelji, prostor tvornice Solway u kojoj je radio tri godine, nadbiskupski dvor i Nadbiskupijski muzej kardinala Karola Wojtyle… Nedjeljno popodne iskoristit ću za odlazak u obližnje Wadowice, grad djetinjstva i mladosti svetog pape”.

Na pitanje kad nam se vraća, Domagoj je odgovorio; „Ako Bog da, u utorak ujutro sam u programu. No, u ponedjeljak ujutro neću žuriti. Bit će to tužan trenutak. Zavolio sam ovaj grad i uvijek se teško s njim rastajem. Sve teže i teže…”.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja