Budi dio naše mreže

Fra Alojzije Palić bit će proglašen blaženim u subotu 16. studenog 2024. u Skadru u Albaniji, a svečano slavlje predvodit će prefekt Dikasterija za kauze svetaca kardinal Marcello Semeraro, objavljeno je na službenoj stranici Nadbiskupije Skadar - Pult.

/ mpp/IKA

Ta je vijest došla nakon što je 20. lipnja 2024. objavljen dekret o mučeništvu iz mržnje prema vjeri (in odium fidei) sluge Božjega fra Alojzija koji je odobrio papa Franjo.

Fra Alojzije (Matej) Palić rođen je 20. veljače 1877. u Janjevu. Član Reda manje braće postao je 23. rujna 1896., uzevši ime Alojzije. Studij filozofije završio je u Skadru. Teološke studije završio je u Bologni i Parmi. U Bologni je dovršio i početnu franjevačku formaciju. Doživotne zavjete položio je 8. prosinca 1901. Za svećenika je zaređen u Parmi 20. travnja 1902. Nakon završetka studija vratio se na Kosovo i djelovao kao župnik u Bazu i Đakovici od 1907. godine. Potom je vršio župničku službu u Peći i Glođanama od 1911. do 1913. godine, u vrijeme balkanskih ratova.

Kao župnik u Glođanama suprotstavio se nasilnom pokrštavanju muslimana u nekoliko okolnih sela, koje su provodili pravoslavci. Zbog toga je uhićen i nekoliko dana bio pritvoren u zatvoru u Đakovici. Blizu sela Janosha, 7. ožujka 1913. crnogorski vojnici su mu na putu skinuli franjevački habit i ubili ga hitcima iz puške. Tijelo mu je bilo pokopano na mjestu ubojstva. Nakon nekoliko tjedana tijelo je nađeno i preneseno u crkvu u Zjum. Postupak za beatifikaciju fra Alojzija počeo je u Skadarskoj biskupiji 10. studenog 2002. Poseban proces za fra Alojzija nastavljen je 9. ožujka 2012. u Rimu te je završen objavljivanjem dekreta o mučeništvu 20. lipnja 2024.

Fra Alojzije Palić bit će drugi proglašeni blaženik rodom iz Janjeva uz fra Serafina Glasnovića Kodića koji je beafiticiran 2016. godine.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja