Budi dio naše mreže

Tradicionalna proslava adventa ispunjena je bogatim programom, a posljednji, četvrti, vikend posvećen je adventskim običajima.

/ Svjetlana Đuran

Bistrički adventski sajam, jedinstvene jaslice pod zaštitom UNESCO-a, klizalište, Adventska noć svjetla uz puštanje lampiona sa duhovnom porukom, naglasci su s ovogodišnjeg osmog “Adventa u Mariji Bistrici”, koji se od 1. do 31. prosinca, održava u Mariji Bistrici, Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke.

“Svaki vikend nudi sadržaje za sve uzraste jer smo se prvenstveno orijentirali na obitelj, obzirom da smo nacionalno marijansko svetište”, istaknula je za Hrvatsku katoličku mrežu (HKM) Marija Klenkar stručna suradnica Turističke zajednice općine Marija Bistrica. Iako su iza nas tematski vikendi posvećeni: prvi – duhovnoj glazbi, drugi – djeci, a treći – medenjacima, svojevrsni ‘stalni postav’ je Bistrički adventski sajam poznat po jedinstvenim autohtonim božićnim ukrasima i originalnim tradicijskim igračkama, a tu su i jedinstvene jaslice.

“Naše jaslice imaju motive koji su i na tradicijskim drvenim dječjim igračkama pod zaštitom UNESCO-a. Naš sumještanin Stjepan Cesar se potrudio i napravio je jaslice u prirodnoj veličini – Josipa, Mariju, ovčice, sveta tri kralja – dvodimenzionalno, a jedino je Isus jedna lijepa mala beba u tri dimenzije. Sve se to nalazi na trgu ispred same crkve okruženo borovima”, rekla je Klenkar. Nadalje je istaknula da, obzirom da je Marija Bistrica veliki centar drvenih igračaka, majstor Danijel Hajnić napravio je veliki drveni okvir za fotografiranje – što je nova atrakcija za ljubitelje lijepe fotografije.

U programu sudjeluje i svetište koje, kako je za HKM rekao rektor vlč. Domagoj Matošević, u jakim liturgijskim vremenima bilježi porast broja hodočasnika, te postaje “jedna velika ispovjedaonica”. “Trudimo se biti na raspolaganju svim vjernicima koji žele doći u Mariju Bistricu i pomiriti se s Gospodinom. Osim toga, naša Turistička zajednica Marije Bistrice svakog vikenda priprema zanimljive programe koji su svojevrsno osvježenje našim hodočasnicima te obogaćuju duhovnu ponudu samog Svetišta”, rekao je vlč. Matošević.

Nadolazeći vikend je završni četvrti vikend adventa i bit će posvećen adventskim običajima. U subotu, 22. prosinca, glavni bistrički trg bit će mjesto na kojem će se posjetitelji moći uključiti u radionice izrade božićnih ukrasa na tradicionalni način, a nastupit će i dječji zborovi. U nedjelju, 23. prosinca, program započinje u 10 sati svečanim paljenjem četvrte adventske svijeće, nakon čega slijedi Tradicionalni adventski (do)ručak, gdje ugostitelji, u kućicama na trgu, pripremaju tradicionalna zagorska zimska jela. A, na sam Badnjak, sve one koji se zateknu na trgu nakon mise u 11.00 sati dočekat će tipični posni badnji ručak, u organizaciji općine Marija Bistrica.

Tijekom posljednjeg vikenda svi zainteresirani mogu iz Zagreba besplatno doći ZET-ovim autobusima u Mariju Bistricu. Autobusi s Glavnog kolodvora kreću u 9 sati, s postajama u Dubcu i Kašini, a iz Marije Bistrice prema Zagrebu kreću u 16 sati. Mjesto u autobusu može se rezervirati na broj telefona 049 468 380. Detaljni program Adventa može se vidjeti na Facebook stranici Adventa u Mariji Bistrici i na njihovoj mrežnoj stranici.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja