Budi dio naše mreže

"Dok Ti, iskreno zahvaljujem na 50. obljetnici svetog reda, osjećam potrebu, još nešto Ti povjeriti; velik je raskorak između Tvoga povjerenja i razine moga odgovora! U velikom sam dugu prema Tebi i braći ljudima, kojima si me poslao da im budem svjedok, navjestitelj Radosne vijesti života", poručio je mons. Marin Barišić na proslavi 50 godina svećeništva.

/ mpp/IKA

Splitsko-makarski nadbiskup u miru mons. Marin Barišić  proslavio je svoju zlatnu misu, u nedjelju 14. srpnja, u crkvi Presvetog Srca Isusova i Marijina u u rodnoj župi Vidonje.

U koncelebraciji uz župnika don Mladena Margetu bili su naslovni biskup ninski mons. Martin Vidović, sadašnji nadbiskup apostolski nuncij u Gruziji i Armeniji mons. Ante Jozić, nadbiskup barski mons. Rok Đonlešaj (Rroko Gjonlleshaj), zadarski nadbiskup u miru mons. Želimir Puljić, mons. Ante Ivas šibenski biskup u miru, sadašnji mons. Tomislav Rogić, hvarski biskup mons. Ranko Vidović i mons. Ilija Janjić kotorski biskup u miru, prečasni don Stipe Jerković, kanonik sustolnog makarskog kaptola, provincijal Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše, tajnik nadbiskupa don Renato Pudar, don Mario Popović, državni tajnik, koji je na svoj način ovdje bio predstavnik i Svetog Oca, te brojni svećenici.

Za odgojiti jedno dijete potrebno je čitavo selo

“U ovoj crkvi, koja je još bila u izgradnji, Gospodinu sam rekao: ‘Evo me! Hoću! Hoću s milošću Božjom!’ Za odgojiti jedno jedno dijete, potrebno je čitavo selo, mudra je narodna izreka i to je
istina koju nosim u svom životu”, prisjetio se mons. Barišić vremena svog odrastanja.

Odgajale su nas riječi, djela, život i vjera naših župljana u vremenu koje nije bilo normalno i naše!

Uz zahvalnost Bogu, zahvalnost je uputio svojim pokojnim roditeljima, ocu Ivanu i majci Matiji, braći i sestrama, rodbini, svim župljanima, živima i pokojnima, vrijednim župnicima, profesorima, odgojiteljima, nadbiskupima Frani i Anti, kolegi Petru i svima koji su na svoj način utkali dio sebe u njegov odgoj i obrazovanje.

„Budući da su nas odgajale i obitelj i župna zajednica, nikakvo čudo da su se Gospodaru žetve u maloj župi Vidonje odazvali toliki mladi za duhovna zvanja – 20 svećenika od kojih i 3 biskupa, te brojne časne sestre,“ naglasio je zlatomisnik.

Milost svećeništva

Gospodine Bože, i meni nevrijednom, udijelio si milost svećeništva u kojem sam doživio tolike radosti, a u poteškoćama, prepoznao Tvoju ruku. Ne koristi mi, zamoliti Te, da strpljenja imaš sa
mnom, da mi dadeš vremena. Dok Ti, iskreno zahvaljujem na 50. obljetnici svetog reda, osjećam potrebu, još nešto Ti povjeriti; velik je raskorak između Tvoga povjerenja i razine moga odgovora! U velikom sam dugu prema Tebi i braći ljudima, kojima si me poslao da im budem svjedok, navjestitelj Radosne vijesti života. Zato zahvaljujem svim onim pobožnim bakama, hrabrim
studentima i studenticama, zauzetim časnim sestrama i brojnim suradnicima na Špinutu, kao i brojnim vrijednim suradnicima, svećenicima, redovnicima, redovnicama, stručnim i odgovornim
laicima Kristovim vjernicima, za vrijeme moje biskupske službe, zaključio je homiliju zlatomisnik Barišić.

Dok Ti, iskreno zahvaljujem na 50. obljetnici svetog reda, osjećam potrebu, još nešto Ti povjeriti; velik je raskorak između Tvoga povjerenja i razine moga odgovora!

Uz zahvalnost zlatomisniku za sve što je učinio za župu, Splitsko-makarsku nadbiskupiju, za Crkvu općenito, po završetku misnog slavlja, nadbiskupu su, uz čestitke, uručeni i brojni darovi biskupa, te don Damira Bistrića, rodbine, prijatelja i predstavnika vlasti.

Čestitku pape Franje, pročitao je tajnik nadbiskupa don Renato Pudar a u odsutnosti splitsko-makarskog nadbiskupa Zdenka Križića, čestitku uz prigodni dar, uručio je šibenski biskup Rogić.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja