Budi dio naše mreže

'Slikarstvo Ane Guberine ne otkriva umjetnicu koja bježi od stvarnosti i koja se emotivno, mentalno i duhovno ograđuje od nje i sakriva u negaciju i ništavilo. Naprotiv, kod Ane Guberine “svijet očito pokreće i čuva u ravnoteži Božja ljubav koja se rasprostire poput svjetla”. (iz monografije 'Ana Guberina')

/ Mislava Bišćan

Premda niti jedno evanđelje ne spominje sv. Veroniku, odnosno pružanje rupca Isusu da obriše svoje izmučeno lice u patnji kalvarijskog hoda. Ana Guberina u sintezi tvarnosti i duhovnosti u Kristovom liku razvija svojim radom umjetničku stilistiku u kojem naznačuje tijelo slutnjom lica donijetog silno profinjenim nijansiranjem boje uglavnom u rasponima ljubičastog. U mrljolikosti namaza boje i sitnim grafizmima nastaju površine osebujne figuracije, ekspresivne oblikovnosti na granici apstrakcije. Dodir opisanog i nepredmetnog, bljeska forme i otvaranja
bezmjerju, mogući je likovni način upućenosti transcedentalnom, ističe povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić.

Kristovo lice značenjem nadilazi karakter fizičkog okvira. Ana Guberina ljudskomi umjetničkom sabranošću kroz treptaje simboličnog svjetla, dokidanjem suvišnog daje svojim slikama Veronikinog rupca notu simboličnog, slikarske produhovljenosti dosegla je sadržajnu bit i smisao svoga vjerskog predanja.

Ana Guberina, živi i radi u Zagrebu. Likovnu umjetnost magistrirala je na Arthouse, College of visual arts u Ljubljani 2017. Slikarstvo je diplomirala u klasi prof. Dine Trtovca 1996. u Zagrebu. Studijski je boravila u Hamburgu, Los Angelesu (UCLA) i Parizu (La cite internationale des arts). Radila je kao dizajnerica tekstila, modna stilistica, umjetnička voditeljica Galerije Laudato i dizajnerica krajobraza. Djela koja je izlagala od 1996. do danas predstavila je u više slikarskih ciklusa: Ljeto na otoku, Gibanja i strukture, Adam i Eva, Povezanost te ciklus slika religiozne tematike ‘Lice tvoje tražim Gospodine’.

Ana Guberina je do sada izlagala na četrdesetak samostalnih izložbi te je sudjelovala na brojnim umjetničkim projektima u Hrvatskoj i inozemstvu. Za svoj umjetnički rad dobila je priznanja i nagrade: Pasionska baština 2002., Muzej Mimara, Zagreb i Zagreb full color 19, Tehnički muzej Nikola Tesla, Zagreb, 2019. Djela joj se nalaze u galerijama i privatnim zbirkama suvremene umjetnosti. K tome je objavila zbirke pjesama: Krhke blizine i Radost trajanja. Članica je HDLU-a, CIVA/Christians in the Visual Arts/HULULK-a i Grupe INFRA.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja