Budi dio naše mreže

Ključna riječ: umjetnost-kriza

Polaganje Krista u grob - jedno od najboljih Caravaggiovih djela

Michelangelo Merisi da Caravaggio sliku Polaganje Krista u grob naslikao je 1602. godine, a danas se nalazi u Vatikanskim muzejima. Zbog čega je ova slika važna i kakav je utjecaj imao Caravaggio na cjelokupnu povijest umjetnosti u emisiji Umjetnost križa otkrila je viša kustosica Galerije Klovićevi dvori Petra Vugrinec.

Spomenik žrtvama za slobodnu Hrvatsku u Vukovaru

Autor spomen križa na ušću Vuke u Dunav je kipar Šime Vidulin iz Pule. Spomenik je postavljen 1998. godine, a kipar je identičan spomenik napravio i u Memorijalnom parku kraj Crkve hrvatskih mučenika u Udbini.

Čudotvorni križ u 16. je stoljeću spasio Rim od kuge, a danas će Papa pred njim moliti za spas svijeta od pandemije

Čudotvorni križ koji se nalazi u crkvi San Marcelo u Rimu u 16. je stoljeću spasio Rim od kuge. Raspelo je premješteno na Trg svetoga Petra gdje će Papa Franjo večeras u 18 sati udijeliti blagoslov Urbi et orbi s kojim će biti povezana mogućnost primanja potpunog oprosta. Papa će pred Čudotvornim križem izreći svoju molitvu za spas svijeta od velike pandemije. U nastavku pročitajte kako je ovo raspelo spasilo Rim od kuge u 16. stoljeću.

Polje križeva na Kornatima - metafora ljudskog truda, trpljenja i žrtve

Polje križeva na Kornatima predstavlja spomen-obilježje u čast hrvatskim vatrogascima poginulima u Kornatskoj tragediji 30. kolovoza 2007. godine. Autor spomen-križeva je arhitekt Nikola Bašić. Križevi dugi 25 metara i široki 15 metara, izrađeni su ljudskim rukama, bez upotrebe strojeva i vezivnih elemenata korištenjem tehnike suhozida.

Upoznajte najstarije srednjovjekovno raspelo u Hrvatskoj

Najstarije srednjovjekovno monumentalno raspelo u Hrvatskoj nalazi se u Riznici samostana i crkve svetog Frane u Zadru. O raspelu je u emisiji Umjetnost križa govorio dr. sc. Matko Matija Marušić s Odsjeka za povijest umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

1 2 3
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja