Budi dio naše mreže

Je li danas Alojzijevo ili Stepinčevo?

Savjet pripremio dr. sc. Mile Mamić.

/ kv

Slavimo dan, (spomendan ili blagdan) zagrebačkoga nadbiskupa i kardinala Crkve u Hrvata blaženoga Alojzija Stepinca. Dok željno čekamo i njegovo službeno proglašenje svetim, razmišljajmo malo i o nazivu njegova spomendana, blagdana. Gotovo se uz duži naziv blaženi Alojzije Stepinac uobičajio i kraći naziv Stepinčevo. A Alojzijevo? Je li tu nešto neobično?

Stepinčevo je nazvano po prezimenu, a Valentinovo po osobnom, krsnom imenu. Kad bi se i u prvom slučaju tvorilo ime dana, spomendana, blagdana po krsnom imenu – Alojzije, bilo bi to Alojzijevo.

Tri dana nakon Stepinčeva je Valentinovo. Usporedimo malo ta dva naziva. Što zapažamo? Stepinčevo je nazvano po prezimenu, a Valentinovo po osobnom, krsnom imenu. Kad bi se i u prvom slučaju tvorilo ime dana, spomendana, blagdana po krsnom imenu – Alojzije, bilo bi to Alojzijevo. Naši bi kajkavci to odmah skratili u Lojzekovo. Svet i blažen gotovo su istoznačnice. Proglašenje blaženim (beatifikacija) i proglašenje svetim (kanonizacija) dva su različita stupnja u stavljanju neke blažene, svete osobe živim ljudima za primjer uzorna, krjeposna života. U tom postupku proglašenje svetim je viša razina. Blaženik je već svet, samo što još nije proglašen svetim. U tom smislu možemo slobodno reći da im je zajednička poveznica svetost.

Koliko god bilo neobično da se blagdan zove po prezimenu, čini mi se da se je Stepinčevo sasvim učvrstilo.

Dubljim razmišljanjem o ta dva imena mogla bi se osim njihove svetosti otkriti i još jedna poveznica. Koja? Aloj je cvijet koji cvjeta svakih sto godina, a to je vijek ili stoljeće ( = dugovječnost). Zato je Alojzije i Vjekoslav. Mnogima je ideal: doživjeti stotu. Da bi se to moglo, treba biti čovjek zdrav, Zdravko, Valentin. Pokušajmo sad odgovoriti na postavljeno pitanje: Blaženi Alojzije Stepinac, Alojzijevo ili Stepinčevo? Vrlo je neobično da se blagdan zove po prezimenu blaženika ili sveca. Kad nije bilo pravih prezimena, mnogi su se istaknuti ljudi zvali po tom otkud potječu (sv. Franjo Asiški), gdje su živjeli (sv. Ante Padovanski) ili čiji su (Marija Kleofina). Sveti Ivan Pavao Drugi proglašen je svetim pod svojim papinskim imenom. I kad uskoro blaženi Alojzije Stepinac bude proglašen svetim, njegov blagdan ne će moći biti samo Sveti Alojzije ili Alojzijevo (poput Petrovo, Antunovo i sl.) jer ima i drugih svetaca s tim imenom (sv. Alojzije Gonzaga). Koliko god bilo neobično da se blagdan zove po prezimenu, čini mi se da se je Stepinčevo sasvim učvrstilo. Štoviše, ništa se ne mijenja kad bude proglašen svetim, jer Stepinčevo vrijedi za blaženi i sveti. Ništa se ne treba mijenjati. jednako bi bilo i da je prevladao naziv Alojzijevo, samo što se ne bismo svi složili u naglasku, a ovako se slažemo.

O naglascima u imenu Alojzije i prezimenu Stepinac više u sutrašnjem jezičnom savjetu.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja