Budi dio naše mreže

Savjet pripremio Alen Orlić, prof.

/ kv

Katkad se u službenoj komunikaciji pitamo kako osloviti ženu mlađe dobi: gospođice ili gospođo? U Hrvatskoj je uobičajeno oslovljavati gospođicom onu ženu koja nije u braku, a gospođom oslovljavati udanu ženu. Međutim, često ne znamo je li žena kojoj se obraćamo udana. Pri susretu uživo vjenčani prsten na ruci mogao bi upućivati da je žena udana, no često ga ne stignemo uočiti pri prvom susretu. 

Postavlja se i pitanje kako osloviti neudanu ženu starije životne dobi: gospođice ili gospođo? Nerijetko ne znamo ni koliko osoba ima godina, pogotovo kada se komunikacija odvija elektroničkom poštom. 

Odgovor je na navedena pitanja u poslovnoj komunikaciji prilično jasan. Bez obzira na životnu dob, akademsku naobrazbu ili vrstu posla koji obavljaju, žene bismo u službenoj komunikaciji trebali oslovljavati s gospođo. Naime, takvim oslovljavanjem ne zalazimo u područje privatnoga i izbjegavamo nesporazume. Ako je osoba neudana te joj smeta oslovljavanje s gospođo, na njoj je da nas upozori da je ona gospođica.   

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja