Budi dio naše mreže

Opat, pokornik, reformator.

/ Ivan Barbarić

Danas slavimo svetog Vilima, koji je poznat i kao Vilim od Aebelholda. Rođen je 1125. u Parizu u Francuskoj. Pripadao je višoj klasi. Bio je kanonikom crkve svete Genoveve u Parizu, ali se kasnije pridružio redu regularnih kanonika i postao opatom jednog samostana u Danskoj. Poznat je i kao čuvar samostanske discipline, te je provodio izuzetno strog pokornički život, toliko da su ga braća svećenici izbjegavali.

Zauzimao se za slobodu i neovisnost Crkve u svjetovnom društvu. Kad god je trebalo povratiti disciplinu i liturgijsku pobožnost u danske samostane, biskup bi poslao Vilima. Postao je opatom samostana u Eskiloeu,  i ostao ondje 30 godina. Suprostavljali su mu se nedisciplirana braća i lokalni plemići, ali Vilim zbog toga nikada nije odstupio od svoga puta i službe. Branio je nerazrješivost kršćanskog braka, zato ga je francuski kralj, koji je protjerao svoju ženu, dao na dvije godine baciti u tamnicu.

Utemeljio je opatiju Svetoga Tome u Aebelholtu, Zeeland, današnja Nizozemska. Za njim su ostala brojna pisma koja su vrijedan izvor za povijest Danske. Umro je 6. travnja (na Uskrs) 1203.g. u Danskoj. Pokopan je u Aebelholtu.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja