Budi dio naše mreže

Sisačkoga biskupa i mučenika, koji je u hrvatskom narodu i hrvatskoj Crkvi ostavio dubok trag. Kada je s kamenom o vratu bačen u rijeku, dugo je ostao ne površini vode i hrabrio svoje vjernike da se ne boje.

/ Marija Bačić

Danas slavimo sv. Kvirina, sisačkoga biskupa i mučenika, koji je u hrvatskom narodu i hrvatskoj Crkvi ostavio dubok trag. Najstariji podatak o njegovom mučeništvu imamo od svetog Jeronima, koji se poziva na djelo Euzebija Cezarejskoga iz 309. Biskup u Sisciji, današnjem Sisku, za Dioklecijanova i Galerijeva progonstva bio je uhvaćen po nalogu namjesnika Maksima.

Pokušao je pobjeći, sklonio se iz Siscije, ali je uskoro uhvaćen i odveden u Sabariju, danas mađarski grad Szombathely. Kad ga je Maksim upitao zašto je htio pobjeći, biskup mu je odgovorio da je to učinio po zapovijedi svojega Gospodina koji je rekao: „ Ako vas budu progonili u jednom gradu, bježite u drugi.“ „Neću žrtvovati demonima jer je pisano: Svi bogovi naroda su zli duhovi, i tko bogovima žrtvuje bit će iskorijenjen.” Upravitelj je zahtijevao od biskupa da ostavi kršćansku vjeru te štuje rimske bogove i njima u čast stavi tamjan na oltar. Budući da je Kvirin ustrajao u svojoj vjeri, Maksim ga je dao izbičevati i baciti u tamnicu. Legenda govori da se Kvirin u tamnici molio za druge utamničenike da bi se obratili na kršćanstvo. Oko ponoći zasjala je velika svjetlost oko biskupa. To je milosno potreslo i čuvara zatvora. Kvirin ga je poučio u vjeri i pokrstio.

Nakon smrtne osude, biskupu su svezali mlinski kamen oko vrata i bacili ga u rijeku Savu. Unatoč mlinskom kamenu koji ga je vukao na dno rijeke, Kvirin se vrlo dugo održavao na površini voda i govorio je okupljenima neka se ne prestraše njegovim primjerom. Zatim je nastavio moliti i jedva je potonuo. Vjernici su uspjeli pronaći tijelo i pokopati ga. Ubrzo je u Savariji sagrađena njemu posvećena bazilika. Sisačka i Krčka biskupija slave ga kao svoga zaštitnika.

Neka nam zagovor ovog sveca bude na pomoći.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja