Budi dio naše mreže

Sveta Matilda

Njemačka kraljica. Prva kraljica koju Nijemci štuju kao svoju sveticu, premda nikada nije službeno proglašena svetom. Bila je uzorna žena, vladarica natprosječne inteligencije, obdarene izvanrednom brigom za siromahe i postojanošću u molitvi. Imala je povjerenje velikih i malih.

Na današnji je dan 968. godine u zadužbini Quedlinburg umrla uzorna žena, vladarica natprosječne inteligencije, obdarene izvanrednom brigom za siromahe i postojanošću u molitvi. Bila je to Matilda, prva kraljica koju Nijemci štuju kao svoju sveticu, premda nikada nije službeno proglašena svetom. Matilda je rođena oko 895. godine u Engeru u Saskoj. Roditelji su je povjerili na brigu redovnicama jedne družbe gdje joj je baka bila opatica. Glas o Matildinoj jedinstvenosti pročuo se i do vojvodskog sina Henrika koji je poslije postao kralj.

Budući je Matilda imala poziv za obiteljski život, zavoljela je Henrika i s njim živjela u skladnom braku. Njihov najstariji sin Oton je kao Oton Prvi postao i rimski vladar. Nakon muževljeve smrti i smrti najmlađeg sina, Matilda se povukla iz kraljevskoga života. Pomagala je siromašnima, a savjetima je vodila sina u upravi zemljom. Matilda je 967. osjetila da joj se bliži kraj, pa se povukla u svoju zadužbinu u kojoj je već bio pokopan njezin muž. Njezin unuk Wilhelm, nadbiskup Mainza, podijelio joj je bolesničko pomazanje, a na povratku kući iznenada je umro, 12 dana prije svoje bake Matilde.

Zaštitnica je kraljica, udovica i djece u smrtnoj opasnosti.  Sveta Matilda, moli za nas!

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja