Budi dio naše mreže

Majka Božja Lurdska

Slavimo spomen Majke Božje Lurdske, njezino ukazanje siromašnoj i neukoj djevojčici Bernardici. Otkrila je da je ona Bezgrešno Začeće. Pozvala je na molitvu, pokoru, obraćenje, na čvrstu, nepokolebljivu vjeru, unatoč kušnjama i patnjama kroz koje prolazimo. Dan je to bolesnih i nemoćnih. Molimo zagovor Gospe Lurdske da ih osnaži istinskim strpljenjem i dubokom vjerom, da mogu nositi svoj križ.

Danas slavimo spomen Majke Božje Lurdske vezan uz njezina ukazanja Bernardici Soubirous u špilji Massabielle u Lourdesu, između 11. veljače i 16. srpnja 1858. godine. Bernardica je imala 18 ukazanja u kojima joj je Gospođa u bijelom, kako ju je Bernardica najprije nazivala, otkrila da je ona Bezgrešno Začeće. U tim viđenjima povjerila joj je i tri tajne koje se odnose na čovječanstvo. Sve se to dogodilo tek četiri godine nakon što je papa Pio IX. proglasio dogmu o Marijinu Bezgrešnom začeću. Papa Leon XIII. je 1891. godine odobrio liturgijsko slavlje tih ukazanja, i to samo u pokrajini u kojoj se nalazi Lourdes. Papa Pio X. protegnuo je ta slavlja na cijelu Crkvu.

Lourdes je postao stjecište hodočasnika koji tamo nalaze utjehu. Mnogi su doživjeli i čudesna ozdravljenja. Stoga je papa Ivan Pavao II. odredio da se na današnji dan slavi i Dan bolesnika. Brojni timovi liječnika različitih struka i svjetonazora proučavaju lurdska ozdravljenja, dok Crkva nastavlja ispitivanja svakog ozdravljenja i odlučuje o nadnaravnosti svakog pojedinog izlječenja. Nisu rijetka obraćenja i promjena života potaknuta upravo ozdravljenjima koja su dokaz nadnaravnog Božjeg zahvata u ljudsku stvarnost.

Lourdes je prodor Neba na zemlju, poziv na molitvu, pokoru i obraćenje. Bog je za prenositelja poruke izabrao Majku svoga Sina i siromašnu kćer jednog mlinara. Bernardica je svojim svetačkim životom koji je, zbog bolesti, proživjela u velikom tjelesnom trpljenju pokazala nadnaravnost nebeskog zahvata u njezin život. Deset godina nakon ukazanja, 1868. godine, ušla je u Družbu karitativnih i školskih sestara iz Neversa. Nakon smrti tijelo joj se nije raspalo, u čemu se čita znak Božje naklonosti i potvrda Božje blizine u njezinu životu.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja