Budi dio naše mreže

Časni Dionizije

Flamenski redovnik kartuzijanac, teolog i mistik. Uz molitvu i fizički rad napisao je brojna djela. Oštrouman i originalan autor, vrstan poznavatelj grčkih, latinskih i arapskih filozofa. Zbog svojeg enciklopedijskog znanja i silnog zanosa kojim je djelovao, prozvan je "zanosni naučitelj". Ponizni i šutljivi redovnik, do kraja života vrijeme je provodio u strogoj šutnji, pokori i molitvi.

Crkva danas slavi časnog Dionizija, kartuzijanca, poniznog i šutljivog redovnika koji je postao vrlo poznat po svojim brojnim i učenim spisima. Rođen je 1402. ili 1403. godine u Rijkelu, u današnjoj Belgiji. Već je odmalena osjetio poziv za tišinom i kontemplacijom. Na studiju u Koelnu zadobio je naslov ‘magister artium’, što je poput doktorata iz filozofije. Nakon toga primljen je u kartuziju. Uz molitvu i ručni rad, Dionizije je koristio i svoje intelektualne sposobnosti, pišući brojne spise. Gotovo trinaest godina pisao je komentare na Bibliju. Samo to djelo obuhvaća 14 svezaka, a cjelokupno njegovo djelo obuhvaća 42 sveska.

Kardinal Nikola Kuzanski cijenio je Dionizijevo djelo, pa ga je uzeo za savjetnika. Vršeći tu odgovornu službu, uspostavljao je veze s brojnim crkvenim visokim službenicima, pa je mogao u bitnim pitanjima utjecati na donošenje odluka od velike važnosti. Bio je zadužen za osnutak jedne nove kartuzije, što je i učinio. Dvije godine upravljao je novoutemeljenim samostanom, nakon čega je molio da ga se vrati u njegovu prvotnu kartuziju. Do kraja svoga života vrijeme je provodio u strogoj šutnji, pokori i molitvi i zato ga se nakon smrti odmah počelo štovati kao sveca. Premda nikada nije službeno proglašen svetim, zna se da je za njega pokrenut postupak za beatifikaciju.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja