Budi dio naše mreže

Petkom u 16:30 na Hrvatskom katoličkom radiju emitira se emisija "S pravom o pravu - informacije o pravnim temama pravnice Marte Šimrak Lukavski". U emisiji se govori o različitim pravnim temama iz područja građanskog prava koje će slušateljima olakšati snalaženje u životnim poteškoćama.

/ HKM

Danas u emisiji govorit ćemo o tome što je potrebno poduzeti kada otplatite hipotekarni kredit, a da bi s nekretnine, na kojoj je hipoteka upisana, izbrisali teret.

Banka kojoj ste otplatiti hipotekarni kredit nakon otplate kredita izdat će vam tzv. brisovno očitovanje (tzv. brisovnicu ili izjavu za brisanje). Ukoliko vam banka sama ne izda brisovnicu, možete od banke zatražiti izdavanje brisovnice odlaskom u poslovnicu banke, putem pošte ili e-maila.

Na brisovnici potrebno je ovjeriti potpis ovlaštene osobe banke, koja je istu izdala. Trošak ovjere potpisa za osobu koja je u ime banke ovlaštena potpisati tu ispravu snosi korisnik kredita koji je i otplatio kredit. 

Nakon ovjere potpisa, brisovno očitovanje treba predati nadležnom zemljišnoknjižnom odjelu, općinskog suda u kojem je nekretnina upisana i pisanim prijedlogom zatražiti brisanje hipoteke uz dostavu biljega od 50,00 kuna ili potvrde o oslobođenju od plaćanja sudskih pristojba. Isto možete zatražiti i od javnog bilježnika koji će umjesto vas zatražiti elektronskom komunikacijom s nadležnim sudom brisanje hipoteke.

Međutim, nekada se navedeno zaboravi te na nekretninama postoje upisi stare hipoteke. 

Problem vezan uz stare hipoteke je ishođenje tabularne isprave za brisanje, bilo iz razloga što založni vjerovnik ne postoji, ne zna se da li ima slijednika ili je nemoguće pronaći osobe koje su pravni slijednici uknjiženog založnog vjerovnika. 

Razlikujemo dva slučaja starih hipoteka i to: hipoteke upisane do 1. rujna 1980. godine i hipoteke upisane nakon 1. rujna 1980. godine.

Hipoteke upisane nakon 1. rujna 1980., koje se prema Zakonu o zemljišnim knjigama smatraju starim hipotekama, brišu se u posebnom postupku amortizacije i brisanja starih hipotekarnih tražbina koji se pokreće na prijedlog stranke kod zemljišnoknjižnog odjela nadležnog općinskog suda. Podnositelj prijedloga kao temelj tom zahtjevu navodi članak 162. stavak 1. Zakona o zemljišnim knjigama.

Ako je u zemljišnoj knjizi upisana hipoteka starija od 1. rujna 1980., takav upis može se brisati ili na prijedlog stranke koja u svom zahtjevu za brisanje navodi čl. 162. st.2. Zakona o zemljišnim knjigama ili po službenoj dužnosti, kada zemljišnoknjižni sud donosi odluku u nekom drugom postupku, a uoči da su u zemljišnu knjigu upisane stare hipoteke, tada će bez da je stranka tražila odrediti brisanje stare hipoteke.

Lijep pozdrav do iduće emisije!

Marta Šimrak Lukavski, dipl.iur.

***
S pravom o pravu – informacije o pravnim temama pravnice Marte Šimrak Lukavski emitirat će se svakog petka u 16:30 na Hrvatskome katoličkom radiju, a slušatelji svoja pitanja i prijedloge tema mogu slati mailom na info@hkm.hr.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja