Budi dio naše mreže

Petkom u 16:30 na Hrvatskom katoličkom radiju emitira se emisija "S pravom o pravu - informacije o pravnim temama pravnice Marte Šimrak Lukavski". U emisiji se govori o različitim pravnim temama iz područja građanskog prava koje će slušateljima olakšati snalaženje u životnim poteškoćama.

/ HKM

Često čujem radnike, ponekad i poslodavce kako dvoje može li se radniku za vrijeme bolovanja uručiti odluka o otkazu, odnosno može li se za vrijeme bolovanja donijeti odluka o otkazu i teče li za vrijeme bolovanja radniku otkazni rok.

Danas u emisiji pokušat ćemo odgovoriti na navedena pitanja.

Otkaz ugovora o radu za vrijeme bolovanja ne može se donijeti u slučaju kada je privremena nesposobnost za rad radnika nastala uslijed ozljede na radu ili profesionalne bolesti. Kada se radi o bilo kojim drugim zdravstvenim stanjima odluka o otkazu ugovora o radu može se donijeti i za vrijeme trajanja bolovanja.

Što je s dostavom otkaza i početkom tijeka otkaznog roka?

Poslodavac radniku za vrijeme bolovanja može uručiti odluku o otkazu ugovora o radu.

U odnosu na početak tijeka otkaznog roka, člankom 121. Zakona o radu propisano je da otkazni rok počinje teći danom dostave otkaza ugovora o radu izuzev nekih zakonom taksativno propisanih slučajeva: za vrijeme trudnoće, korištenja rodiljnog, roditeljskog, posvojiteljskog dopusta, rada s polovicom punog radnog vremena, rada u skraćenom radnom vremenu zbog pojačane njege djeteta, dopusta trudnice ili majke koja doji dijete, te dopusta ili rada u skraćenom radnom vremenu radi skrbi i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju prema posebnom propisu te za vrijeme privremene nesposobnosti za rad tijekom liječenja ili oporavka od ozljede na radu ili profesionalne bolesti, te vršenja dužnosti i prava državljana u obrani.

Isto tako st. 3. čl. 121 Zakona o radu propisano je da otkazni rok neće teći za vrijeme privremene nesposobnosti za rad.

Međutim sukladno st. 5 čl. 121 Zakona o radu propisano je kako otkazni rok teče za vrijeme privremene nesposobnosti za rad radnika ako je radnika poslodavac u otkaznom roku oslobodio obveze rada, osim ako kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije drukčije uređeno.

Dakle, osnovna razlika je u tome je li poslodavac radnika oslobodio rada za vrijeme razdoblja otkaznog roka ili nije. Ako je poslodavac radnika oslobodio obveze rada za vrijeme otkaznog roka, otkazni rok će teći za vrijeme nesposobnosti za rad i to neovisno je li radnik na bolovanje otišao nakon dobivanja otkaza ili je već bio na bolovanju u trenutku otkaza.

Za svaki pojedini slučaj vezan uz vaša prava iz radnog odnosa, bilo navedena ili neka druga, predlažem da zatražite pravni savjet pravnika, odvjetnika ili sindikalnog povjerenika.

Lijep pozdrav do iduće emisije!
Marta Šimrak Lukavski, dipl.iur.

***
S pravom o pravu – informacije o pravnim temama pravnice Marte Šimrak Lukavski emitirat će se svakog petka u 16:30 na Hrvatskom katoličkom radiju, a slušatelji svoja pitanja i prijedloge tema mogu slati mailom na info@hkm.hr.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja