Budi dio naše mreže

Petkom u 16:30 na Hrvatskom katoličkom radiju emitira se emisija "S pravom o pravu - informacije o pravnim temama pravnice Marte Šimrak Lukavski". U emisiji se govori o različitim pravnim temama iz područja građanskog prava koje će slušateljima olakšati snalaženje u životnim poteškoćama.

/ HKM

Kod pregovora i realizacije kupoprodaje, stranke me često pitaju što je to tabularna izjava ili može li kupac s kupoprodajnim ugovorom prenijeti vlasništvo nekretnine na svoje ime.

Tabularna izjava je dokument kojim prodavatelj nekretnine izjavljuje da je nekretnina u cijelosti isplaćena te da dopušta kupcu upis prava vlasništva u zemljišnim knjigama na ime kupca.

Prodavatelj će kupcu izdati tabularnu izjavu ako je kupac svoje obveze ispunio na uredan i ugovoren način. 

Tabularna izjava je izjava koju daje prodavatelj, stoga istu potpisuje samo prodavatelj, a ne i kupac. Na tabularnoj izjavi mora biti ovjeren potpis prodavatelja kod javnog bilježnika.

Tabularna izjava može biti sadržana u odredbi samog ugovora o kupoprodaji ili može biti izdana kao samostalan dokument. 

Tabularna izjava može biti uvjetna ili bezuvjetna. U slučaju prve kupcu se dozvoljava upis vlasništva po isplati kupoprodajne cijene. U slučaju bezuvjetne tabularne izjave kupcu se dozvoljava upis vlasništva bez ikakvog budućeg protivljenja ili mogućih ograničenja. Ako ugovor ne sadrži bezuvjetnu tabularnu izjavu, kupac ne može temeljem ugovora o kupoprodaji upisati svoje vlasništvo na predmetnoj nekrentini u zemljišnim knjigama.

U slučaju da prodavatelj ne želi izdati tabularnu izjavu, a kupac je uredno podmirio sve svoje obveze prema prodavatleju, kupac ima pravo tražiti raskid ugovora ili tužbom zahtijevati izdavanje tabularne izjave od prodavatelja koji ju odbija dati samovoljno.

Prilikom sklapanja ugovora o kupoprodaji pripazite na tabularnu izjavu, je li ona uvjetna ili bezuvjetna. U pravilu bilo bi najbolje sklopiti ugovor o kupoprodaji te u ugovoru obvezati prodavatelja na izdavanja tabularne izjave nakon isplate cjelokupnog iznosa kupoprodajne cijene.

Lijep pozdrav do iduće emisije!

Marta Šimrak Lukavski, dipl.iur.

***
S pravom o pravu – informacije o pravnim temama pravnice Marte Šimrak Lukavski emitirat će se svakog petka u 16:30 na Hrvatskome katoličkom radiju, a slušatelji svoja pitanja i prijedloge tema mogu slati mailom na info@hkm.hr.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja