Budi dio naše mreže

Petkom u 16:30 na Hrvatskom katoličkom radiju emitira se emisija "S pravom o pravu - informacije o pravnim temama pravnice Marte Šimrak Lukavski". U emisiji se govori o različitim pravnim temama iz područja građanskog prava koje će slušateljima olakšati snalaženje u životnim poteškoćama.

/ HKM

Jedna naša draga slušateljica zamolila me da objasnim što je to Hrvatski upisnik oporuka i kako on funkcionira. Iz navedenog razloga, danas u emisiji, govorit ćemo o Hrvatskom upisniku oporuka.

Hrvatski upisnik oporuka je javni upisnik koji vodi Hrvatska javnobilježnička komora u skladu s Pravilnikom o Hrvatskom upisniku oporuka. 

U Hrvatskom upisniku oporuka evidentira se činjenica da je oporuka sastavljena, pohranjena te proglašena.

Podaci iz upisnika ne mogu se prije oporučiteljeve smrti nikome staviti na raspolaganje, osim oporučitelju ili osobi koju on za to posebno ovlasti. 

Svoju oporuku, neovisno o obliku u kojem je sastavljena, možete odlučiti čuvati sami ili je predati na čuvanje nekoj drugoj fizičkoj ili pravnoj osobi. 

Međutim, svoju oporuku možete evidentirati i u Hrvatskom upisniku oporuka putem pisanog zahtjeva koji se predaje Hrvatskoj javnobilježničkoj komori sa sjedištem u Zagrebu.

Osoba koja je sastavila oporuku može dostaviti podatke u Hrvatskom upisniku oporuka osobno, odnosno putem javnog bilježnika, a za evidentiranje upisa jedne oporuke plaća se naknada od 100,00 kuna.

Ako ste odlučili svoju oporuku povjeriti na čuvanje sudu, javnom bilježniku ili u inozemstvu konzularnom, odnosno diplomatsko-konzularnom predstavniku Republike Hrvatske, oni su je dužni primiti na čuvanje i o tome bez odgode poslati obavijest u Hrvatski upisnik oporuka.

U Hrvatskom registru oporuka ne upisuje se sadržaj same oporuke, niti se u njega oporuka može pohraniti, već se samo evidentira činjenica da je oporuka sastavljena te pohranjena kod ovlaštene osobe, odnosno ovlaštenog tijela.

Činjenica da oporuka nije evidentira u Hrvatskom upisniku oporuka, ne šteti njezinoj valjanosti.

Kod provođenja ostavinskog postupka, javni će bilježnik prije početka ostavinske rasprave zatražiti podatak od Hrvatskog upisnika oporuka postoji li evidentirana oporuka ostavitelja u Hrvatskom upisniku oporuka. Ako je oporuka evidentira, ista će se dostaviti javnom bilježniku koji vodi ostavinski postupak i u tom postupku će biti otvorena, pročitana, odnosno proglašena. 

Nadam se da sam Vam kroz ovu emisiju pojasnila što je to Hrvatski upisnik oporuka, a sve detaljnije što je potrebno za evidenciju oporuke u javnom upisniku oporuka i koje podatke pisani zahtjev mora sadržavati, možete pronaći i na web stranici Hrvatske javnobilježničke komore.

Lijep pozdrav do iduće emisije!
Marta Šimrak Lukavski, dipl.iur.

***
S pravom o pravu – informacije o pravnim temama pravnice Marte Šimrak Lukavski emitirat će se svakog petka u 16:30 na Hrvatskom katoličkom radiju, a slušatelji svoja pitanja i prijedloge tema mogu slati mailom na info@hkm.hr.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja