Budi dio naše mreže

U srcu Europe, ali izvan EU

U emisiji Put pod noge posjetili smo Lihtenštajn i Švicarsku, dvije geografski, ali i politički te ekonomski povezane zemlje.

/ Tihana Semijalac

Lihtenštajn je malena kneževina u Alpama smještena između Austrije i Švicarske koja je od sredine 20. st. postala jedna od najrazvijenijih europskih zemalja s vrlo visokim standardom i vrlo niskim poreznim stopama. Prostire se na oko 160 četvornih kilometara, što ju čini i jednom od najmanjih država svijeta. Zemlja je to kojom uglavnom dominira planinsko područje, a smjestila se u dolini rijeke Rajne. Iako nezavisna, ova država ima ujednačeno zakonodavstvo sa susjednom Švicarskom koja upravlja nekim njenim poslovima te ju predstavlja u vanjskoj politici već gotovo stotinu godina.

 

Švicarska je također vrlo stabilna te ekonomski snažna zemlja koju je Svjetski ekonomski forum proglasio najkonkuretnijom zemljom na svijetu. Iako sve to valja imati na umu, putnika uglavnom u ove zemlje ne privlači standard, već ljepota prirode koja oduzima dah, srednjovjekovne ulice starih gradova te tradicionalna arhitektura uklopljena u brežuljkasti krajolik.

 

 

Zelenilo planina i plavetnilo jezera privuklo je i našu gošću u emisiji Put pod noge Maju Mikulić Martinović. “Lihtenštajn je jako mala država, ima oko 30.000 stanovnika i neurbanizirana je. Sve zgrade i kuće imaju svega par katova, sve je nisko i to izgleda prekrasno…. Iako maleni, stanovnici Lihtenštajna su vrlo ponosni na sebe kao narod i na ono što imaju”.

 

U Švicarskoj je put vodio u Appenzell – tipičnu razglednicu ove zemlje sa zelenim pašnjacima i dolinama te sniježnim planinama u pozadini. Uz to naša sugovornica ističe i slapove Rajne od kojih je napoznatiji Rheinfall, najveći vodopad u Europi.

 

Tu su i gradovi koji modernom arhitekturom odaju suvremenost, dok starim jezgrama otkrivaju prošla vremena što uvelike privlači turiste, ali i domaće stanovnike željne mira u užurbanoj svakodnevici. Uz moderno i tradicionalno, užurbano i opušteno, Švicarsku je moguće doživjeti na različite načine, a kako ju je još doživjela naša gošća poslušajte u cijeloj emisiji Put pod noge:

 

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja