Budi dio naše mreže

Panama, zemlja koja spaja i razdvaja svjetove

U emisiji Put pod noge upoznali smo Panamu koja je nedavno bila domaćin Svjetskog dana mladih.

/ Tihana Semijalac

Panama je najjužnija zemlja Srednje Amerike i dio je kopnenog mosta koji spaja Sjevernu u Južnu Ameriku. Na jugu izlazi na Tihi ocean, a na sjeveru na Karipsko more što joj daje strateški položaj nadzora važnog pomorskog i trgovačkog prolaza – Panamskog kanala.

Ova zemlja s oko četiri milijuna stanovnika u velikom je postotku katolička te je od 22. do 27. siječnja ove godine bila domaćin Svjetskog dana mladih koji je okupio oko 700.000 mladih katolika iz cijelog svijeta na susretu s papom Franjom. Ivana Čogelja, tajnica Ureda HKB za mlade posjetila je Panamu povodom ovog susreta te nam je u emisiji Put pod noge prenijela svoje dojmove.

 

„Mi smo dočekani vrlo srdačno, pjesmom i velikim bannerom ‘Dobrodošli Hrvati!’… Oni su jako veseli i srdačni, vole pjevati i plesati što se dosta osjeti u liturgiji, osjeti se jedno drugačije glazbeno ozračje”, svjedoči naša gošća. Izdvaja kako izrazito njeguju obiteljske vrijednosti te su privrženi Katoličkoj crkvi kao i cijelo područje Latinske Amerike, za razliku od Europe u kojoj se već osjeti duboka sekularizacija. „Svoju vjeru žive dosta veselo… jako im je važno imati dobru obitelj, njeguju te vrijednosti, ono što je u Europi postalo zapostavljeno. Jako su ponosni i ostaju privrženi svojoj domovini, osjeti se taj patriotizam, osjeti se da vole svoju državu, da žele da im bude dobro… ne daju se, vole biti tu gdje jesu, svoji na svome i ponosni su na svoju domovinu.”

Od zanimljivosti koje nudi Panama i njezin glavni grad naša gošća između ostaloga ističe Panamski kanal, umjetni morski prolaz na najužem dijelu Srednje Amerike koji spaja Atlantski i Tihi ocean te je središte panamskog izvora prihoda. Izgrađen je 1914., a konstrukcija kanala bila je jedan od najvećih i najtežih inženjerskih projekata ikad poduzetih, tijekom kojeg je umrlo oko 27,5 tisuća radnika, u velikoj mjeri od malarije i žute groznice. Čitavo područje kanala je od 1904. do 1999. godine bilo pod upravom Sjedinjenih Američkih Država, nakon čega dolazi pod nadzor i upravu Paname. Danas kanal može prihvatiti od malih privatnih do velikih teretnih brodova, za čiji prolazak kroz Panamski kanal je potrebno platiti nekoliko tisuća dolara. Za posjet kanalu potrebno je kupiti ulaznicu, a u cijenu je uključen posjet muzeju Panamskog kanala te projekciju filma o njegovoj izgradnji.

Sam susret mladih u Panami donio je novu poruku nade, kao i tema Svjetskog dana mladih koja je bila ‘Neka mi bude po tvojoj riječi’. Sve je bilo usmjereno na Mariju koja je rekla svoj ‘Da’ na Gospodinov poziv. Ona nije bila utjecajna već priprosta djevojka, ali je postala najutjecajnija žena u povijesti jer je rekla svoj ‘Da’, sve je stavila na kocku te je živjela po Božjoj volji. To je bio poticaj mladima iz Paname i cijelog svijeta da prihvate život, svoju domovinu, obitelj, sve što im je od Boga dano te poziv da ljube bližnjega i Boga iznad svega – tako će, poručio je papa Franjo, imati najljepšu ljubavnu priču u svom životu.

Cijelu emisiju Put pod noge poslušajte ovdje:

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja