Budi dio naše mreže

Ohrid - tirkizno jezero i grad na stijeni koji čuvaju bisernu tajnu

U emisiji Put pod noge HKR-a posjetili smo Ohridsko jezero i njegov drevni grad na stijeni.

/ Tihana Semijalac

Darko Kihalić, diplomirani pravnik i ljubitelj putovanja, u emisiji Put pod noge upoznao nas je s glavnim atrakcijama grada Ohrida i okolnih mjesta smještenih na obali Ohridskog jezera, bisera Sjeverne Makedonije.

 

Ohrid / Foto: Pixabay

Ohrid, grad na stijeni koji se još naziva i ‘balkanski Jeruzalem’, smjestio se na sjeverozapadu Republike Sjeverne Makedonije, na sjeveroistočnoj obali Ohridskog jezera. S okolnim selima danas ima oko 55.000 stanovnika.

Ohrid se spominje još u III. st. pr. Kr. To je vrlo staro naselje koje je dobilo naziv od grčke riječi lychnidos što znači ‘božanska svjetlost’. Poslije su mu Slaveni nadjenuli ime Vohrid jer se nalazio na stijeni, a tadašnji grad i utvrda podignuti su na nadmorskoj visini od oko 790 metara. Od 1980. godine grad je na popisu UNESCO-ve zaštićene kulturne i prirodne baštine.

Ohridsko jezero / Foto: Pixabay

Ohridsko jezero nastalo je prije ledenog doba, a do danas je u njemu sačuvano oko 200 endemskih biljnih i životinjskih vrsta od kojih su neke stare preko 30 milijuna godina. Jezero ima površinu od 358 kvadratnih kilometara, a najveća širina mu je gotovo 15 kilometara.

Što posjetiti?

Ohrid nudi mnogo atrakcija, kazao je Kihalić. Prije svega, vidljiv je utjecaj Turaka koji su pet stoljeća obitavali na području Sjeverne Makedonije te danas središte grada čini glavna ulica čaršija.

Valja spomenuti i ručnu tiskaru papira ‘Sv. Kliment Ohridski’, malu manufakturnu radionicu u kojoj se papir radi na identičan način kao u II. st. pr. Kr. Zadivljuje drevni postupak od sitnih rezanaca trešnjinog drveta u postupku obrade pri kojem nastaje pergament kao u doba Egipta.

Sv. Jovan Kaneo / Foto: Pixabay

Mnoge lijepe crkve okružuju Ohridsko jezero. Sv. Jovan Kaneo, crkvica na samoj hridi Ohridskog jezera kraj sela Kaneo, vrhunska je atrakcija za slikanje uz zalazak sunca. Tu je i Samuilova tvrđava, tzv. Ohridsko kale, utvrda iznad starog dijela grada s koje se pruža izvrstan pogled na cijeli kraj. Nastala je u XI. st. za vrijeme Samuilova carstva, a proteže se na dva brežuljka čiji se vrhovi uzdižu od 50 do 90 metara iznad Ohridskog jezera.

Samuilova tvrđava / Foto: Pixabay

U Ohridu postoji i antički teatar otkriven 30-ih godina prošlog stoljeća da bi tek početkom 21. st. bio izložen javnosti.

Manastir sv. Nauma / Foto: Wikipedia

Zadivljuje i posjet manastiru sv. Nauma koji pruža nesvakidašnje zadovoljstvo u začudnom krajoliku prirode i Ohridskog jezera. Manastir je izgrađen na visokoj stijeni iznad jezera kojemu se može prići plovidbenim putem. Sv. Naum je bio jedan od najznačajnijih učenika sv. Ćirila i Metoda, poznat po svojim čudotvornim iscjeliteljskim moćima.

Zaljev kostiju / Foto: Pixabay

Među novim atrakcijama Ohrida je tzv. Zaljev kostiju, arheološko nalazište prapovijesnog naselja na obali jezera gdje je danas podignuta platforma po uzoru na drevne sojenice u kojima se nekoć živjelo.

Ohridski biser

Ohridski biseri / Foto: Facebook ‘Originalen Ohridski Biser- Filevi’

Ovaj najpoznatiji i najcjenjeniji suvenir Ohrida priča je ispričana nebrojeno puta. Dvije obitelji, Filevi i Talevi, s koljena na koljeno prenose strogo čuvanu tajnu, tradiciju izrade ohridskih bisera. Priča kazuje kako se neki ruski vojnik s Bajkalskog jezera, da bi pobjegao od ratnih nedaća, skrasio na Ohridskom jezeru i svoju tajnu o izradi bisera prepričao pradjedovima ovih obitelji. Biser se izrađuje od jedne vrste ohridske školjke koja se drobi, dok se od ljuski male endemske ribe plašice u Ohridskom jezeru izrađuje vrsta laka kojim se u više slojeva premazuje dobivena smjesa čime nastaju kuglice bisera intenzivnih boja.

Cijelu emisiju Put pod noge poslušajte ovdje:

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja