Budi dio naše mreže

Mladi hrvatski orijentacisti oduševljeni kineskim napretkom

U emisiji Put pod noge HKR-a upoznali smo kineske gradove Nanjing, Zhenjiang i Yixing koje su posjetili članovi orijentacijskog kluba "Vihor".

/ Tihana Semijalac

Međunarodni trening kamp u orijentacijskom trčanju „One belt one road” nedavno je u Kini okupio sudionike iz 12 zemalja, među kojima su bili i članovi orijentacijskog kluba „Vihor” u Zagrebu.

Osim sportskog, sudjelovali su i u bogatom kulturnom programu, jer je cijeli kamp organiziran kao druženje mladih te upoznavanje kineske kulture. Kamp se odvijao u nekoliko kineskih gradova te su mladi orijentacisti imali priliku posjetiti brojne muzeje i parkove, šumu bambusa, purpurnu planinu, upoznati iz prve ruke tradicionalno kinesko lončarstvo te boraviti u kineskim obiteljima. Svoje dojmove s ovog putovanja prenio nam je orijentacijski trener i predsjednik orijentacijskog kluba „Vihor” Damir Gobec.

“Dva tjedna bilo je premalo za sve što Kina nudi”, tumači naš gost: „Već na samom aerodrom u Šangaju osjetili smo da Kina nije ono što smo mi prije mislili… prvi susret je bio s njihovim ultra brzim i ultra soničnim vlakom s kineskog aerodroma do samog centra grada brzinom od 300 km/h… to je vlak koji levitira na magnetskim poljima; vrlo jednostavno i lagano putujete i po tome vidite da je Kina na jednom zaista visokom nivou.”

I prometna infrastruktura je na visokom nivou, nastavlja te ističe kako su Kinezi, nasuprot onome što zadnjih godina slušamo, napravili veliki napredak po pitanju zagađenosti zraka u gradovima. “U Šangaju je čak oko 80% motocikala je električni pogon, također i svi gradski autobusi, mnogo je i punionica na raznim mjestima”, tumači.

Članovi kluba „Vihor” između ostaloga su posjetili Nanjing, bivšu prijestolnicu Kine, grad koji ima veliko značenje za kinesku povijest, a nalazi se na samom istoku, u blizini ušća rijeke Yang Ce, najduže rijeke u Aziji. Uz brojne muzeje i kulturne ustanove, jedno poslijepodne bilo je rezervirano i za tradicionalno izrađivanje glinenog posuđa te upoznavanje s lončarstvom koje je u Kini poznato od prastarih vremena.

Cijelu emisiju Put pod noge poslušajte ovdje:

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja