Budi dio naše mreže

Cinque Terre - primamljiva razglednica Italije

Ovo slikovito mediteransko priobalno područje poznato je po svojoj ljepoti i stoga iz godine u godinu privlači sve veći broj znatiželjnika.

/ Tihana Semijalac

“Pet zemalja” tj. pet mjestašaca na ligurskoj obali: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola i Riomaggiore nastali su u kasnom srednjem vijeku na strmim padinama kada su okončani saracenski napadi s mora, a s vremenom su razvili vrlo bogatu tradiciju punu boja, okusa i mirisa. Život lokalaca i danas je usko vezan uz more koje ih hrani, no katkada donosi i vjetrove i kiše iz Genovskog zaljeva zbog kojih su česte poplave i bujice; no niti to ne umanjuje navalu turista. Ovim gusto zbijenim uvala, u kojima se smjestilo pet pitoresknih ribarskih mjestašaca, prošetali smo u emisiji Put pod noge uz našeg gosta profesora povijesti i geografije Darka Kanjuha.


“Svaki sa svojim ugođajem, pričom, smjestili su se na jednoj krivini sjeverozapadne Italije gdje se Ligurski zaljev sljubljuje s primorskim Alpama i Apeninima, stiješten uz samu obalu Ligurskog mora. Strme litice koje se izdižu direktno iz mora i u svakoj od tih uvala pet prekrasnih mjestašaca koja su iskoristila svaki milimetar prostora” slikovito započinje svoju priču naš gost te nastavlja: “Čovjek se zaista začudi kako je to uopće uspjelo. Trebate vidjeti te boje, kobaltno plavo nebo, zelenilo i kuće različitih pastelnih boja. Prelijepo”.

Spoj je to prirode i čovjekovog djela, a čovjek je ovdje morao puno raditi jer je na vrlo nepristupačnom mjestu na jednoj surovoj obali izgradio pet prekrasnih naselja. “To je zaista himna čovjekovom mukotrpnom radu jer kad čovjek ima volju, ljubav u srcu i zdrave ruke može učiniti čudo” govori Darko. Ovih pet mjesta nalazi se, naime, na oko 18 km obale, no pristup po strmom terenu nije toliko jednostavan. Da bi čovjek do njih došao mora koristiti zaobilazne ceste ili staze za pješake ili bicikliste. Ipak, najpraktičniji način za kretanje između mjestašaca je željeznica iz 1870-ih godina. Kako bi zadržali ljude na toj surovoj stijeni izgradili su željeznicu na samoj obali što i danas uvelike olakšava kretanje.

Život je ovdje uglavnom usmjeren na more: ribolov, brodogradnja, trgovina, no iznad svakog od tih mjestašaca brojni su vinogradi i maslinici ograđeni dugim suhozidima. “Netko je izračunao da u tih 18 km zračne linije postoji 1700 km suhozida, sličnih kao kod nas u Dalmaciji samo što je kamenje pravilnije…. tu uzgajaju maslinu i vinovu lozu” tumači naš sugovornik. “Čovjek stvarno ostane zadivljen. Trebalo je to sve na rukama uz pomoć košara iznositi. Danas su postavili šine te se malim motornim vozilima penju po terasama.”  Kvalitetna vina ovoga kraja bila su atraktivna još starim Rimljanima. To potvrđuju arheološki nalazi oko Vezuva koji otkrivaju posude s natpisima koji potječu iz Cinque Terre.

Vrijeme je dosta varljivo na tom dijelu talijanske obale i mnogi će stanovnici Cinque Terre u šali reći kako im meteorolog ovdje i ne treba. Ligurska obala, naime, dio je Genovskog zaljeva u kojem se često stvara ciklona koja za čas može potpuno promijeniti vrijeme; od predivnog sunčanog dana može nastati takav potop kojem je jednom prilikom svjedočio i naš sugovornik. Tada se rijeka vode spušta ulicama prema moru, no stanovništvo je naviklo na takvu vrstu iznenađenja i dobro se nosi s tim.
Svake godine Cinque Terre posjeti oko 2 i pol milijuna turista, što su lokalne vlasti prepoznale kao potencijalnu opasnost i zbog toga su odlučile ograničiti broj posjetitelja.  Unatoč tome stanovnici Cinque Terre vrlo su zadovoljni turističkom djelatnošću koja im olakšava život, ali se  dalje bave maslinarstvom, ribarstvom i vinogradarstvom te uzgojem limuna.  No, težački posao u velikoj mjeri zamijenilo je iznajmljivanje soba, a brodice koje su nekoć služile za ribolov sada služe za prijevoz turista.


Svako od ovih pet mjestašaca ima neku posebnost. Monterosso al Mare više je trgovački usmjeren; Vernazza je najpitoresknija s puno malih restorana na obali; Corniglia je poznata po Chiantiju, a nalazi se na uzvisini do koje vodi 365 vijugavih stepenica; Riomaggiore nudi prekrasne poglede, a Manarola je poznata po velikim jaslicama koje zimi zasvijele na padinama vinograda te stvaraju poseban osjećaj u radosnoj atmosferi rođenja Spasitelja.
Osim prekrasnih pogleda, u Cinque Terre posjetitelj može uživati u različitim okusima tradicionalnih jela i pića, šetnji dugim stazama, obilasku obližnjih starih utvrda ili škverova u kojima se još uvijek ručno popravljaju ribarske barke. Zanimljivost je ovog kraja da su ljudi gradili brodice po širini pukotina u stijeni kako bih ih za nevremena u te prolaze izvukli na suho i očuvali od uništenja.

Doći i uživati svim osjetilima – to su Cinque Terre!

Cijelu emisiju Put pod noge poslušajte ovdje:

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja