Budi dio naše mreže

Hrvatska katolička mreža i putnička agencija "Smisao života" nagrađuju vas hodočašćem u svetišta Češke za jednu osobu koje će se održati od 27. kolovoza do 30. kolovoza 2019. Za sudjelovanje u nagradnoj igri šaljite nam svoje uratke do petka, 26. srpnja u ponoć.

/ HKM

Kako biste osvojili ovu vrijednu nagradu, potrebno je poslati nam fotografiju, pisanu uspomenu ili video-uradak koji vas veže uz Hrvatsku katoličku mrežu. Primjerice, možete nam poslati vašu sliku na putovanju iz automobila u kojem slušate Hrvatski katolički radio (naravno u slučaju da niste vozač!) ili kako čitate naš portal.

Radujemo se vašim kreativnim trenucima kojima ćete pokazati zašto vam je važno imati Hrvatsku katoličku mrežu za svog životnog suputnika!

Naši će urednici odabrati najupečatljiviji uradak vezan uz Hrvatsku katoličku mrežu te ga nagraditi hodočašćem u svetišta Češke za jednu osobu.

Uratke šaljite e-mailom na info@hkm.hr do petka, 26. srpnja 2019. u ponoć.

S nestrpljenjem očekujemo vaše uratke!

Cijeli program hodočašća u svetišta Češka pročitajte ovdje:

  1. DAN: SV. JURAJ NA BREGU – Český Krumlov – SVATA HORA – Prag,  27. kolovoza, utorak

Polazak je ispred crkve u Svetom Jurju na Bregu u 4 sata. Potom je vožnja kroz Sloveniju i Austriju u smjeru Češke, s pauzama na putu. Iza podneva dolazak je do grada Český Krumlov, koji je sagrađen oko dvorca iz 13. stoljeća te se smjestio na zavoju rijeke Vltave u obliku potkove. Većina građevina su izgrađene od 14. do 17. stoljeća, i to  u gotičkom, renesansnom i baroknom stilu. Izvanredan je primjer malog srednjovjekovnog grada čija je građevinska baština ostala netaknuta zahvaljujući mirnom razvoju preko 5 stoljeća. Zbog toga je povijesno središte grada 1992. godine upisano na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi. Nakon razgleda nastavak putovanja do marijanskog svetišta Svatá Hora gdje se nalazi čudotvorni kip Djevice Marije s Isusom. Razgled i pobožnosti u svetištu. Sveta misa. Dolazak u Prag u večernjim satima. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

  1. DAN: PRAG, 28. kolovoza, srijeda

Doručak. Nakon toga slijedi razgled Praga – glavnog grada Češke smještenog na rijeci Vltavi koji je nakon pada „željezne zavjese“ 1990. postao jedno od najposjećenijih turističkih destinacija u Europi, ali i u svijetu. Njegova srednjovjekovna gradska jezgra jedna je od najsačuvanijih u Europi i predstavljena je u svim povijesnim stilovima. Od 1992. stari dio Praga uvršten je u UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi kao divan primjer razvoja europskog grada od 11. do 18. stoljeća. Razgled započinjemo posjetom kompleksa Hradčany i katedrale Svetog Vida gdje se nalazi tijelo Sv. Ivana Nepomuka. Slijedi razgled Zlatne uličke i Malostranskog trga. Nakon toga odlazak do crkve Gospe od Pobjede gdje se nalazi čudotvorni kip Malog Praškog Isusa koji je štitio Prag od kuge tijekom Tridesetogodišnjeg rata. Nakon prolaza poznatim Karlovim mostom stižemo na kraju do Starogradskog trga s gradskim tornjem i astronomskim satom. Slobodno vrijeme za ručak. Poslije pauze Sv. misa, te daljnji razgled grada. Navečer je vožnja brodom po rijeci Vltavi uz večeru na brodu. Odlazak do hotela. Noćenje.

  1. DAN: PRAG – KUTNA HORA – PRAG, 29. kolovoza, četvrtak

Doručak. Odlazak do grada Kutna Hora koji je oko 70-ak km istočno od Praga na rijeci Vrchlice. Samo ime grada na češkom označava glavnu djelatnost – rudarenje srebra, koja je omogućila tom gradiću da u 14. st. postane jedan od najznačajnijih i najvećih gradova tadašnje Češke. Povijesni centar grada, gotička crkva Svete Barbare zaštitnice rudara, te Katedrala Marijina Uznesenja u obližnjem Sedlecu, nalaze se na popisu UNESCO-ve Svjetske baštine. Sam grad nastao je nakon osnivanja prvog cistercitskog samostana 1142. godine u obližnjem naselju Sedlec (danas pretvoren u tvornicu duhana) kraj kojega je krajem 13. stoljeća napravljeno rudarsko naselje i razvilo se kasnije u bogati grad srebra. Razgledavanje stare povijesne jezgre s mnoštvom prekrasnih crkava. Sv. misa. Na povratku odlazak do Sedleca i posjet Katedrali Marijina Uznesenja. Povratak u Prag. Večera. Noćenje.

  1. DAN: PRAG – ZELENA HORA – BRNO – SV. JURAJ NA BREGU, 30. kolovoza, petak

Doručak. Na putu prema domovini posjet Zelene Hore gdje je poč. 18. st. sagrađena hodočasnička crkva Ivana Nepomuka. Gradnja crkve bila je povezana s pripremama za beatifikaciju i kanonizaciju Ivana Nepomuka nakon otvaranja njegove grobnice u katedrali Sv. Vida u Pragu kad je nađen njegov neraspadnuti jezik. Crkva je izgrađena u barokno gotičkom stilu u obliku petokrake zvijezde i okružena je grobljem i desetokrakim arkadama te je zbog svoje posebnosti uvrštena na UNESCO-vu listu 1994. g. Razgled svetišta i Sveta misa. Odlazak do Brna – drugog najvećeg grada u Češkoj. Slijedi kraći razgled Katedrale Svetog Petra. Zatim posjet Zelenog trga, Gradske vijećnice i Narodnog kazališta Nakon toga polazak prema domovini kroz Mađarsku.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja