Budi dio naše mreže

Čovjek će upasti u kotao oholosti ako vjeruje da Bogu može pomoći čineći mu dobro, čineći mu uslugu.

/ dt

Bog čovjeku svakodnevno pomaže čineći mu milosrdna djela, a ne čovjek Bogu. Čovjek će upasti u kotao oholosti ako vjeruje da Bogu može pomoći čineći mu dobro, čineći mu uslugu. Kao što si zahvalan svom doboročinitelju, postaješ bahat vjerujući da i Bog tebi mora biti zahvalan kad primjerice odeš na svetu misu, izmoliš Krunicu ili neku pobožnost.

I ti, dragi vjerniče, trebaš katkad zastati i sjetiti se tko si bio i što ti je sve dobri Bog dosad učinio.

Nešto slično se dogodilo i kralju Davidu. Bio je neznatni pastir, čak i posljednji u svoga oca. Nije čak ni bio u kući kad je Samuel došao pomazati jednog od Jišajevih sinova. Dok je čuvao stado ovaca, Bog šalje Samuela tome odbačenom Davidu da ga pomaže za kralja. Bog od pastira Davida, koji samo čuva ovce, odjednom čini velikoga kralja! I taj David je živio u finoj kući, u uređenom dvorcu, a Zavjetni kovčeg, Svetinja nad svetinjama, je stajala u šatoru, u običnom šatoru. Zanimljivo, pastir David živi u dvorcu, a Bog prebiva u običnom šatoru! I taj David odjednom dolazi na ideju da izgradi kuću – hram za Boga. David kao da želi i Boga dobro smjestiti; gradeći mu hram; David vjeruje da postaje dobrotvor Bogu, no brzo je zaboravio da samo Bog njemu može dobro učiniti i učinio je, a on sȃm Stvoritelju ne može ništa dati ni učiniti, jer sve je već ionako Božje, pa i on sam. Zato Bog šalje proroka Natana Davidu da ga opomene: „Idi i reci mome sluzi Davidu: ‘Ovako govori Jahve: Zar ćeš mi ti sagraditi kuću da u njoj prebivam? Davide, zastani! Sjeti se tko si bio.’“ I ti, dragi vjerniče, trebaš katkad zastati i sjetiti se tko si bio i što ti je sve dobri Bog dosad učinio.

Autor fra Goran Azinović za svećenika Hercegovačke franjevačke provincije zaređen je 2014. godine. Autor je 18 nadahnutih knjiga, kolumnist je katoličkog mjesečnika “Naša ognjišta”, a pisao je i za druge katoličke časopise. Trenutačno živi i djeluje u Hrvatskoj katoličkoj misiji Zurich – Švicarska.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja