Budi dio naše mreže

"Mesijanski poriv je nauk u kojem pojedinac sebe predstavlja kao mesiju i spasitelja ljudskog roda, a ne Krista. Trenutno u Crkvi i u svijetu postoji više takvih pokreta, gdje pojedinci ili skupine svoju ideju, zajednicu ili vlastiti posao shvaćaju kao mesijansko poslanje", piše u novoj tjednoj kolumni za Hrvatsku katoličku mrežu fra Goran Azinović.

/ dt

Isus Krist je obećani Mesija, Isus Krist je jedini Spasitelj čovječanstva. Došavši na ovaj svijet u liku malenog Djeteta, Isus je spasio i tebe i mene, a naša je zadaća prihvatiti i širiti tu vjersku istinu. Jeste li čuli za izraz mesijanski poriv? Mesijanski poriv je nauk u kojem pojedinac sebe predstavlja kao mesiju i spasitelja ljudskog roda, a ne Krista. Trenutno u Crkvi i u svijetu postoji više takvih pokreta, gdje pojedinci ili skupine svoju ideju, zajednicu ili vlastiti posao shvaćaju kao mesijansko poslanje. Ti ljudi nerijetko sebe definiraju kao najveće i nepogrešive osobe, poimajući da je ispravno samo to što oni čine, a sve ostalo je nebitno. To se još naziva i elitizam duhovnosti, gdje pojedinci sebe i svoj duhovni put stavljaju na prvo mjesto, osuđujući sve druge nauke, pa čak i nauk Crkve. Takvi pokreti spadaju u sferu krivovjerja.

Ti se, dragi kršćanine, nemoj obazirati na ovakve i slične ideologije, nego zasvagda zapamti: samo je Isus Krist Spasitelj i Otkupitelj ljudskog roda!

Odbacujući Isusa Krista kao Spasitelja, mnogi promoviraju soteriologiju kao znanost. Soteriologija je, naime, grana teologije koja preispituje vjerovanje u spasenje i otkupljenje ljudi. Sljedbenici ove teorije odbacuju Isusa kao Ljubav koja nas spašava i propovijedaju nove, krive putove i ideje. No, ti se, dragi kršćanine, nemoj obazirati na ovakve i slične ideologije, nego zasvagda zapamti: samo je Isus Krist Spasitelj i Otkupitelj ljudskog roda! A raznorazni pokušaji koji se zalažu i propagiraju drukčije mišljenje kad-tad će zasigurno propasti pa će mnogi tada prignuti koljena pred Isusom i shvatiti nepokolebljivu istinu koja glasi: ne postoji više spasitelja, već samo jedan jedini, a njegovo sveto ime je ISUS KRIST!

Autor fra Goran Azinović za svećenika Hercegovačke franjevačke provincije zaređen je 2014. godine. Autor je 20 nadahnutih knjiga, kolumnist je katoličkog mjesečnika “Naša ognjišta”, a pisao je i za druge katoličke časopise. Trenutačno živi i djeluje u Hrvatskoj katoličkoj misiji Zurich – Švicarska.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja