Budi dio naše mreže

Mnogi mole, a misli im lutaju različitim adresama ovoga svijeta; dok mole, srce im je okupirano samo vlastitim brigama. To zapravo i nije molitva, to je puko nabrajanje vlastitih želja.

/ dt

Dok mole, mnogi često samo nabrajaju riječi, a srce im je prazno pa se stoga čude kako im molitve ne bivaju uslišane. Mnogi mole, a misli im lutaju različitim adresama ovoga svijeta; dok mole, srce im je okupirano samo vlastitim brigama. To zapravo i nije molitva, to je puko nabrajanje vlastitih želja. Ako ti molitva ne predstavlja radost i ne ispuni dušu, to nije molitva; ako činiš bližnjemu nepravdu, a moliš, teško ćeš biti uslišan; ako tvoja molitva nema žara i ne odiše poniznošću, neće zapaliti vatru ljubavi u Božjem Srcu.

Ako tvoja molitva nema žara i ne odiše poniznošću, neće zapaliti vatru ljubavi u Božjem Srcu

Sveti Jakov u svojoj Poslanici kaže: „Ispovijedajte jedni drugima grijehe i molite jedni za druge da ozdravite. Mnogo može žarka molitva pravednikova.“ Prije nego počneš moliti, „obuci se“, čovječe, u haljinu poniznosti i ispitaj vlastitu savjest!

Prvi svjetski rat nemilosrdno je bjesnio Europom i svijetom. Napuštajući domove, ljudi su ostavljali svoje obitelji i odlazili u rat. Prije nego je krenuo na bojište, jedan je mladi Portugalac čuo za Gospino ukazanje u Fatimi i odlučio je otići do vidjelaca. Kad je došao u Fatimu, autor ove istinite priče sreo je Jacintu i srdačno razgovarao s njom. Nakon što joj je iznio svoje čežnje i strahove, zamolio ju je da svaki dan izmoli samo jednu Zdravomariju s nakanom da se on živ i zdrav vrati iz rata. Jacinta je svakog dana kroz idućih mjesec dana ponizno molila jednu Zdravomariju za vojnikov sretan povratak kući.

Katkad i jedna Zdravomarija izmoljena srcem može biti dovoljna da Bog čuje i tvoje molitve

Krvave borbe vodile su se pred njegovim očima. Ranjavanja, jauci, glad, neprospavane noći izmjenjivale su se neprestano, no najteže mu je bilo gledati kako vojnici nose mrtva tijela njegovih suboraca. Srce mu se paralo, a suze bi mu se tada poput kiše slijevale niz lice. Vojnik se jednoga dana na bojištu probudio nemoćan, bilo mu je hladno, groznica je obuzela cijelo njegovo tijelo. Vidjevši koliko se muči s groznicom, narednik je zapovjedio da ga odvezu s bojišta jer im bolestan ne može previše pomoći. Nakon posjete liječniku, vojniku je dijagnosticirana teška upala pluća „zahvaljujući“ kojoj se nije više smio vratiti na bojište. Katkad i jedna Zdravomarija izmoljena srcem može biti dovoljna da Bog čuje i tvoje molitve i usliši usrdne vapaje baš kao što je uslišio poniznu Jacintinu molitvu.

Autor fra Goran Azinović za svećenika Hercegovačke franjevačke provincije zaređen je 2014. godine. Autor je 12 nadahnutih knjiga, a pisao je i za katoličke časopise. Trenutačno živi i djeluje kao župni vikar u župi Čitluk (BiH).

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja