Budi dio naše mreže

Grijeh kao da je odavno izbrisan iz rječnika modernog čovjeka, jer brojne riječi služe kao zamjena za grijeh, postoje sinonimi za grijeh.

/ dt

Ovih dana čitam djela svoga zemljaka, svećenika fra Rufina Šilića. Bio je jako duhovan i pametan svećenik; bio je i vrstan govornik, ali i pisac. Bogu hvala da su iza njega ostale zapisane njegove propovijedi, jer su se fratri trudili sačuvati ih. Zato mi, mlađi svećenici, upravo zahvaljujući zapisanim propovijedima možemo bolje upoznati toga jednostavnog, a posebnog svećenika.

Kad dečko pokvari neku curu, pojedinci kažu: „Iskoristio ju je“, a nitko neće kazati da je isti sagriješio.

Pišući o zaboravu grijeha, fra Rufin odvažno ističe kako suvremeni čovjek skoro više ništa ne smatra grijehom, a i taj pojam sve manje koristi. Kad dečko pokvari neku curu, pojedinci kažu: „Iskoristio ju je“, a nitko neće kazati da je isti sagriješio. Kad direktor tvrtke ne plati svoje radnike, a novac uzme sebi, dušebrižnici kažu da je pronevjerio novac, a nije sagriješio. Kad se pojedinac napije pa uzrokuje prometnu nesreću, u kuloarima se može čuti: „Dogodilo mu se!“, a nije sagriješio. Grijeh kao da je odavno izbrisan iz rječnika modernog čovjeka, jer brojne riječi služe kao zamjena za grijeh, postoje sinonimi za grijeh. A gdje se još koristi pojam „grijeh“?! Možda na nogometnim terenima ili u školama. Kad igrač krivo doda loptu, gledatelj viče: „Uh, kako je pogriješio!“ ili kada dijete loše uradi zadatak, učitelj kaže: „Pogriješio si!“ Grijeh se kao pojam koristi na manje bitnim mjestima, a na bitnim područjima je odavno izgubio svoje prvobitno značenje.

Autor fra Goran Azinović za svećenika Hercegovačke franjevačke provincije zaređen je 2014. godine. Autor je 18 nadahnutih knjiga, kolumnist je katoličkog mjesečnika “Naša ognjišta”, a pisao je i za druge katoličke časopise. Trenutačno živi i djeluje u Hrvatskoj katoličkoj misiji Zurich – Švicarska.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja