Budi dio naše mreže

"Ako tvoj budući partner ili partnerica ne voli sebe, kako li će tek voljeti tebe? Ako on ili ona mjesecima ne razgovara sa svojim ocem ili majkom, lako će jednoga dana prestati razgovarati i s tobom. Ako njemu ili njoj Bog uopće nije bitan, kod te je osobe duhovni život mrtav. A što će ti osoba koja ne voli Boga?!", piše u novoj tjednoj kolumni za Hrvatsku katoličku mrežu fra Goran Azinović.

/ im

Kako izabrati budućeg supruga ili suprugu? Kanadski filozof Charles Taylor je govorio da pri tom krucijalnom životnom izboru veliku ulogu ima ideja dobra, odnosno poimanje dobra. Važno je znati što tvoj budući suprug ili supruga podrazumijeva pod pojmom „dobra“ i kakav mu je odnos prema dobru i zlu. Njemački pedagozi idu korak dalje i u izboru bračnog druga nude četiri modela. Prvi i najvažniji je odnos tvog partnera prema Bogu, drugi je odnos prema samom sebi. Treći model, ne manje bitan, predstavlja odnos prema drugima, a četvrti je odnos tvog budućeg supružnika prema okolini i svemu što ga okružuje. Sva četiri modela su uistinu ključna u izboru iskrenog i poštenog bračnog druga jer brak nije igra, brak je sakrament – sveti sakrament.  

Ako njemu ili njoj Bog uopće nije bitan, kod te je osobe duhovni život mrtav. A što će ti osoba koja ne voli Boga?!

Ako tvoj budući partner ili partnerica ne voli sebe, kako li će tek voljeti tebe? Ako on ili ona mjesecima ne razgovara sa svojim ocem ili majkom, lako će jednoga dana prestati razgovarati i s tobom. Ako njemu ili njoj Bog uopće nije bitan, kod te je osobe duhovni život mrtav. A što će ti osoba koja ne voli Boga?! I brak će joj vjerojatno biti baziran na materijalnom, baš kao i život. Bitan faktor pri izboru bračnog druga svakako je i okolina. Možda tvoj budući supružnik nije spreman mijenjati mjesto stanovanja i već prvi zajednički premještaj u drugi grad zbog, primjerice, boljeg zaposlenja, može itekako ugroziti vaš brak. Zato je dobro da prije konačnog DA pred Bogom i ljudima zajedno još jednom sa svojim zaručnikom ili zaručnicom prođeš kroz ova četiri prijedloga i shvatit ćeš što je temelj tvog budućeg, sretnog braka.

Autor fra Goran Azinović za svećenika Hercegovačke franjevačke provincije zaređen je 2014. godine. Autor je 20 nadahnutih knjiga, kolumnist je katoličkog mjesečnika “Naša ognjišta”, a pisao je i za druge katoličke časopise. Trenutačno živi i djeluje u Hrvatskoj katoličkoj misiji Zurich – Švicarska.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja