Budi dio naše mreže

Biti blizak Kristu ne vodi na put uspjeha i slave, već to je put poniženja i patnje, to je put boli i muke. Upravo poradi toga mnogi i bježe od Krista.

/ dt

Ako je blizak Kristu, čovjek vjeruje da će dobro živjeti, vjeruje da će proći bez muke i boli, vjeruje da će mu u životu cvjetati ruže. Ali bez boli i patnje na zemlji čovjek ne može biti dionik raja. Put bez trnja posut ružama ne vodi u raj. Papa u miru, Benedikt XVI., svojedobno je rekao: „Ako si Kristu blizak, onda ti je bliska i Kristova muka.“ Biti blizak Kristu znači žrtvovati se i izgubiti svoj život poradi njega, biti uz Isusa znači biti razapet zajedno s njim.

Nitko ne želi patiti na ovom svijetu. Ali Krist će onima koji ga zbilja ljube i pate s njim darovati svoje rane.

Dok je sveti Franjo Asiški jednom skrušeno molio pred raspelom, duboko se zagledao u Raspetoga. Gledajući ponizno Krista na križu, vidio je siromašnog, golog i izranjenog Boga. Bog je na križu bio gladan i žedan. Gledajući Isusa kako pati, sveti Franjo je u svom srcu iskreno uskliknuo: „Takav i ja želim! Želim biti sličan Kristu!“ Biti blizak Kristu ne vodi na put uspjeha i slave, već to je put poniženja i patnje, to je put boli i muke. Upravo poradi toga mnogi i bježe od Krista. Boje se da će zahvaljujući patnji njemu postati slični. Nitko ne želi patiti na ovom svijetu. Ali Krist će onima koji ga zbilja ljube i pate s njim darovati svoje rane.

Autor fra Goran Azinović za svećenika Hercegovačke franjevačke provincije zaređen je 2014. godine. Autor je 14 nadahnutih knjiga, kolumnist je katoličkog mjesečnika “Naša ognjišta”, a pisao je i za druge katoličke časopise. Trenutačno živi i djeluje kao župni vikar u župi Krista Kralja u Čitluku (BiH).

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja