Budi dio naše mreže

Vjernička zajednica župe Uzvišenja Svetog Križa dugo će pamtiti razorni potres koji je 29. prosinca 2020. pogodio Banovinu. U potresu je oštećena župna crkva do te mjere da ju je bilo potrebno srušiti. Župnik vlč. Siniša Blatarić govorio je za Hrvatski katolički radio o proslavi župne svetkovine i životu župne zajednice u novonastalim okolnostima.

/ Ivana Markić

Župnik Blatarić u razgovoru za Hrvatski katolički radio istaknuo je: “Uzvišenje Svetog Križa je naša glavna župna svetkovina i radujemo se današnjem danu, bez obzira što nemamo našu župnu crkvu koja je stradala u potresu i koju smo morali ukloniti. Na mjestu na kojem je bila župna crkva ne postoji ništa osim starih temelja.”

Uzvišenje Svetog Križa je naša glavna župna svetkovina i radujemo se današnjem danu, bez obzira što nemamo našu župnu crkvu koja je stradala u potresu i koju smo morali ukloniti.

Što se tiče izgradnje nove župne crkve, župnik je rekao: “Trenutno smo u izradi papira tj. dobivanja dozvole za početak radova. Nadamo se da će radovi započeti do kraja ove godine. Istinski se nadam da ćemo uskoro staviti kamen temeljac i temelje.”

Župa Uzvišenja Svetog Križa

Vlč. Siniša posvjedočio je da župna zajednica živi isto kao i prije potresa. “Župne i pastoralne aktivnosti su u normalnom tijeku. Naravno, bilo je tu nekih ograničenja zbog pandemije koronavirusa, ali mi nastojimo kao živa zajednica, živjeti život normalno. Na bogoslužje se okupljamo u jednoj obližnjoj dvorani koju smo dobili od vlasnika zgrade. Mise će na blagdan Uzvišenja Svetog Križa biti upravo u toj dvorani i mogu nam se slobodno pridružiti svi koji dođu”, istaknuo je.

Župa Uzvišenja Svetog Križa

Župa Uzvišenja Svetoga Križa/Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

“Mi smo se kao župna zajednica kroz tri dana pripremali za ovaj blagdan duhovnom obnovom koju je vodio pater Zvonko Vlah. Svečanu svetu misu na sam blagdan predslavit će varaždinski biskup mons. Bože Radoš. Mi kao vjernici, prije svega, imamo vjeru i nadu, ali i ljubav da će crkva koju smo izgubili biti ponovno izgrađena. Nadamo se da će uz Božju pomoć to biti kroz koju godinu i da ćemo moći u tom prostoru slaviti bogoslužje. Kao vjernici uvijek moramo biti strpljivi, imati pouzdanje i povjerenje u Gospodina koji će onda providjeti ono što je  za naš vjernički život, ali i život općenito potrebno”, zaključio je.

Mi kao vjernici, prije svega, imamo vjeru i nadu, ali i ljubav da će crkva koju smo izgubili biti ponovno izgrađena.

Župa Uzvišenja Svetog Križa

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja