Budi dio naše mreže

Asia Bibi, prva žena osuđena na smrt u Pakistanu zbog bogohuljenja, pozvala je premijera države da pomogne kršćanskim djevojčicama te zemlje koje su otete, silovane i natjerane da se udaju za svoje otmičare. U postojećem zakonu o bogohuljenju u Pakistanu stoji da zbog prekršaja protiv Qur’ana počinitelji mogu dobiti kaznu doživotnog zatvora, a vrijeđanje proroka Muhameda je kažnjivo smrću. Određene grupe u Pakistanu koriste taj zakon kako bi otimali i mučili pripadnike religijskih manjina.

/ at

Razgovarajući s katoličkom udrugom Pomoć Crkvi u potrebi (Aid to the Church in Need), Asia Bibi je, u ime religijskih manjina te zemlje, pozvala i zamolila pakistanskog premijera Imrana Khana da poduzme nešto u slučajevima maloljetnih djevojčica koje su otete, natjerane da se odreknu vlastite religije i udaju protiv svoje volje.

Asia Bibi: “Govorim iz vlastitog iskustva žrtve. Strašno sam patila i proživjela mnoge teškoće.”

Bibi je u svojoj molbi premijeru pozvala na pomoć žrtvama zakona o bogohuljenju i djevojčicama koje su otete, istaknuvši da je potrebno zaštititi manjine jer su i pripadnici manjina građani Pakistana. Maira Shahbaz ima 14 godina i oteta je usred bijela dana u travnju 2020. Uspjela je pobjeći od svojeg otmičara i sada živi u strahu, skrivajući se s obitelji kako je ne bi ponovno pronašli. Huma Younus je također imala 14 godina kada je oteta iz vlastitog doma u listopadu 2019. Ona je još uvijek u zatočeništvu kod svoga otmičara.

Huma Younus / Maira Shahbaz

Pakistanski Vrhovni sud Asiju Bibi optužbi za bogohuljenje je oslobodio 31. listopada 2018. nakon što je gotovo desetljeće svoga života provela u zatvoru.

U postojećem zakonu o bogohuljenju u Pakistanu stoji da zbog prekršaja protiv Qur’ana počinitelji mogu dobiti kaznu doživotnog zatvora, a vrijeđanje proroka Muhameda je kažnjivo smrću. Određene grupe u Pakistanu koriste taj zakon kako bi otimali i mučili pripadnike religijskih manjina.

Uz nadu da će se ovi zakoni prestati iskorištavati i želju da svi građani Pakistana budu slobodni i ravnopravni, Asia Bibi zahvalila je svima koji su pomogli u njenom slučaju poput pape Franje i pape Benedikta te udruzi Pomoć Crkvi u potrebi.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja