Budi dio naše mreže

Ključna riječ: raspelo

Austrijski teolog Tück: Raspelo mora ostati u javnom prostoru

Tück se zauzeo za nazočnost raspela u javnosti u trenutku kad su se u Austriji javile inicijative za njegovo uklanjanje iz školskih prostorija. „Bez raspela kao znaka caritasa (ljubavi) socijalna bi temperatura u društvu mogla postati hladnija“, zaključio je.

Austrijski biskup zalaže se za raspela u učionicama

Innsbruški biskup Hermann Glettler usprotivio se inicijativi "učeničkog parlamenta" za uklanjanjem raspela iz učionica, ustvrdivši kako raspela ondje trebaju ostati, uz mogućnost da se – prema potrebi – dodaju i simboli drugih vjera.

Blagoslovljeni predmeti nisu amajlije, već oruđa milosti

Blagoslovljeni predmeti dio su Crkve od njenih početaka, međutim često se promatraju kao predmet praznovjerja te je njihova upotreba jedna od najčešće krivo shvaćenih praksi u Katoličkoj Crkvi. Pročitajte više o svetoj vodi, blagoslovljenoj soli i raspelu, tri vrlo važna oruđa milosti koji obogaćuju duhovni život katolika.

Upoznajte najstarije srednjovjekovno raspelo u Hrvatskoj

Najstarije srednjovjekovno monumentalno raspelo u Hrvatskoj nalazi se u Riznici samostana i crkve svetog Frane u Zadru. O raspelu je u emisiji Umjetnost križa govorio dr. sc. Matko Matija Marušić s Odsjeka za povijest umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

Kako je raspelo iz Meksika u 16. stoljeću došlo na Lopud?

Upoznajte raspelo iz 16. stoljeća iz crkve Gospe od Šunja na Lopudu. Ovakvih je raspela u čitavome svijetu sačuvano oko stotinu, s time da je najveći broj sačuvan u Meksiku i nešto u Španjolskoj, a ovo je jedino takvo raspelo u Hrvatskoj, ujedno najudaljenije od Meksika. O raspelu je u emisiji Umjetnost križa govorio Matko Matija Marušić s Odsjeka za povijest umjetnosti Sveučilišta u Rijeci

Veličanstveno raspelo Paola Veneziana već sedam stoljeća stoji u dubrovačkoj crkvi sv. Dominika

U trijumfalnom luku crkve sv. Dominika u Dubrovniku nalazi se veliko slikano raspelo majstora Paola Veneziana, jednog od vodećih venecijanskih umjetnika 14. stoljeća. Ovaj veliki predmet, koji je visok više od pet metara, Veneziano vjerojatno radi u Veneciji te ga brodom šalje u Dubrovnik. Raspelo je na licu mjesta sastavljeno i postavljeno u trijumfalni luk crkve u kojem se i danas, nakon svih ovih stoljeća, nalazi. O raspelu i čudima koja su povezana uz njega, u emisiji Umjetnost križa govorio je dr. sc. Matija Matko Marušić s Odsjeka za povijest umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

Raspelo Sveti Križ - prvi rad Blaža Jurjeva Trogiranina

Raspelo Sveti Križ u crkvi svetog Frane u Splitu prvo je od danas poznata četiri raspela Blaža Jurjeva Trogiranina. Nastalo je u 15. stoljeću, a o raspelu, kao i o vezama Blaža Jurjeva s franjevcima, u emisiji Umjetnost križa govorila je Ivana Svedružić Šeparović, pročelnica Hrvatskog restauratorskog zavoda u Splitu.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja