Budi dio naše mreže

Ključna riječ: peljeski-most

ZBOGOM, 2022.! Evo koje su je osobe, događaji i molitve obilježili

Kraj kalendarske godine upućuje nas na to da pogledamo unazad i promotrimo rezultate svoga rada i života, kako bismo krenuli ispočetka i  u novoj godini bili uspješniji. Hvala vam što ste s nama bili protekle godine kroz koju smo dijelili i teške i sretne trenutke, zajedno u izazovnim vremenima. Donosimo pet najčitanijih i najupečatljivijih tekstova na portalu Hrvatske katoličke mreže objavljenih u godini na zalasku.

Eva Vukina: "Gradimo mostove prema drugima, otvorimo srca Bogu i bližnjima"

"Sruši taj zid oko srca, izgradi most, napravi prolaz i pusti da te Majka vodi jer ona je most koji vodi Isusu, po Njoj nam je put u Nebo olakšan", piše u objavi koju je podijelila na svojem Facebook profilu mlada i talentirana umjetnica Eva Vukina te objavila novu sliku koja prikazuje Pelješki most, Gospu s jedne i Isusa s druge strane mosta.

FOTO Svečano otvoren Pelješki most, blagoslovio ga dubrovački biskup

„Radujemo se ovom divnom zdanju“, kazao je dubrovački biskup te podsjetio kako je najveći, najpoznatiji živući most bio sv. Kristofor koji je s jedne obale na drugu nosio ljude na svojim ramenima. „Mostovi nose, mostovi su korisni. Zato je izgrađen ovaj most koji spaja Lijepu Našu u jednu cjelinu. Dok molimo Gospodina da blagoslovi sve nas, sve one koji su se trudili i ugradili sebe, u prvom redu naše pretke i branitelje koji su nam osigurali slobodu, molimo Gospodina da ovo djelo bude dar sviju nas onima koji dolaze.“

Biskup Glasnović: Vjernik je dužan voljeti svoju Domovinu, predivno je da je Pelješki most ujedinio teritorij

Biskup Glasnović je za Hrvatski katolički radio rekao da je Vlada Republike Hrvatske pozvala Crkvu, odnosno splitsko-makarskog nadbiskupa Dražena Kutlešu da blagoslovi most na otvorenju. Međutim, nadbiskup je rekao da most više pripada Dubrovniku i zove se Pelješki pa je zamolio biskupa Glasnovića da ga blagoslovi, iako se polovina mosta nalazi na području Splitsko-makarske nadbiskupije, a polovina na području Dubrovačke biskupije.

Dubrovačka zvona za Pelješki most!

Nakon blagoslova mosta u večernjem dijelu programa, prvi će njime nakon otvaranja proći motociklisti braniteljskih postrojbi. Dok još bude trajao vatromet, mostom će proći Rimčeva "Nevera" koja će se susresti s automobilom trostrukog europskog prvaka Nike Pulića koji će krenuti s druge strane mosta. Redovan promet Pelješkim mostom krenut će od ponoći.

VIDEO Poslušajte novu pjesmu posvećenu novoizgrađenom Pelješkom mostu

Početkom mjeseca u kojemu će službeno za promet biti otvoren najduži hrvatski most, objavljena je nova pjesma i video spot pod naslovom "Pelješki most". Djelo je snimila skupina mladih pjevača koji su članovi ili suradnici Akademskoga zbora Pro musica iz Mostara. Instrumentalnu pratnju pružio je Tamburaški orkestar Mostar, pod vodstvom Davora Kožula. Na snimanju i izradi spota radili su Mario Beljo, Matea Beljo i Toni Nikolić.

Donosimo priču o Domovinskoj krunici ugrađenoj u Pelješki most

Domovinsku krunicu čini niz niz od crvenih i bijelih zrnaca, osnovnih boja hrvatskog grba. Za nju je posebno izrađen Zavjetni križ kneza Branimira. Na raskrižju jedne od varijanti slike su Presvetoga Srca Isusova i Prečistoga Srca Marijina kojima se uvijek kao vrelu i plamenu Božje ljubavi utjecao naš narod. Na raskrižju druge je sveti Josip, zaštitnik hrvatskoga naroda, te blaženi Alojzije Stepinac, utjelovljenje identiteta i patnje svakog Hrvata katolika. Na medaljicama između pojedinih desetica Gospine su slike iz svih važnijih marijanskih svetišta u kojim se kroz povijest utjecao hrvatski narod u cijeloj Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Letnici i Boki Kotorskoj.

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja