Budi dio naše mreže

Domovinsku krunicu čini niz niz od crvenih i bijelih zrnaca, osnovnih boja hrvatskog grba. Za nju je posebno izrađen Zavjetni križ kneza Branimira. Na raskrižju jedne od varijanti slike su Presvetoga Srca Isusova i Prečistoga Srca Marijina kojima se uvijek kao vrelu i plamenu Božje ljubavi utjecao naš narod. Na raskrižju druge je sveti Josip, zaštitnik hrvatskoga naroda, te blaženi Alojzije Stepinac, utjelovljenje identiteta i patnje svakog Hrvata katolika. Na medaljicama između pojedinih desetica Gospine su slike iz svih važnijih marijanskih svetišta u kojim se kroz povijest utjecao hrvatski narod u cijeloj Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Letnici i Boki Kotorskoj.

/ kv

Ideja za ovu krunicu niknula je u srcu Anđine Markić, vlasnice knjižare kršćanskog sadržaja Naklada Benedikta u Zadru. Domovinska krunica govori o identitetu i tajni opstanka hrvatskog naroda.

“Ta krunica je jedna mala, duhovna, kršćanska povijest našeg naroda. Voljela bih da ju ljudi ne uzimaju kao suvenir, nego da zaista zavole moliti krunicu, da ona uđe u svaku obitelj i u svako srce. Uz sve druge nakane na koje molimo uz ovu krunicu treba uključiti i nakane za naš narod i za Domovinu”, kaže Anđina Markić, vlasnica Naklade Benedikta.

Ideja za nastanak ove krunice dogodila se u vrijeme veličanstvenih pobjeda naših nogometaša u Rusiji 2018. godine.

“Gledala sam te sve naše radosne ljude u crveno-bijelim kvadratićima. Napokon smo se ujedinili i svugdje se osjećalo zajedništvo. To je bilo jako lijepo, ali nedostajalo mi je nešto sveto, nedostajao mi je blagoslov, nedostajala mi je ona krunica koja je bila na početku Domovinskog rata, koja nas je spasila i dovela do slobode. Jako volim krunicu i pomislila sam pa tko bi nas drugi mogao povezati nego Majka Marija, koja nas je kroz povijest u duhu uvijek spašavala. Pred očima mi je jednostavno stvorila ta krunica u bojama hrvatskog grba”, rekla je Markić.

Otajstva Domovinske krunice, u nakani da ona bude simbol i snaga koja će učvrstiti vjeru u Boga svakoga Hrvata katolika i u Boga povezati cijeli hrvatski narod, povezuje Marijin lik iz svih svetišta. Ona nas podsjeća na jedno važno obećanje koje smo mi Hrvati dali Bogu prilikom proslave Branimirove godine u Ninu 1979. Obećanje je izraženo geslom: “Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom slavi svetu Misu”.

Zbog bogatstva sadržaja, izrađene su dvije temeljne varijante Domovinske krunice i trinaest podvarijanti, i sve su pod svojim brojem međunarodno zaštićene u Hrvatskom zavodu za intelektualno vlasništvo. Napravljene su od različitih materijala (stakla, akrila, drva i plastike), na lancu ili špagi u različitim bojama. Ova je krunica niz od bijelih i crvenih zrnaca, osnovnih boja hrvatskoga grba. Ima, za nju posebno izrađen, Zavjetni križ kneza Branimira. Na raskrižju jedne od varijanti slike su Presvetoga Srca Isusova i Prečistoga Srca Marijina kojima se uvijek kao vrelu i plamenu Božje ljubavi utjecao naš narod. Na raskrižju druge je sveti Josip te blaženi Alojzije Stepinac, utjelovljenje identiteta i patnje svakog Hrvata katolika. Na medaljicama između pojedinih desetica Gospine su slike iz svih većih marijanskih svetišta u kojima se kroz povijest utjecao i danas se utječe hrvatski narod u cijeloj Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Letnici i Boki Kotorskoj.

Domovinska krunica iznimno je omiljena i tražena u domovini i diljem svijeta, stoji na internetskim stranicama Naklade Benedikta.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja