Budi dio naše mreže

Ključna riječ: ovcara

Proslava blagdana Božjeg Milosrđa u Ovčari kod Đakova

Više od tisuću hodočasnika iz župa i biskupija Đakovačko-osječke metropolije stiglo je u nedjelju, 24. travnja u Centar za duhovne obnove u Ovčaru kod Đakova, na proslavu blagdan Božjeg milosrđa. Središnje hodočasničko euharistijsko slavlje predvodio je na vanjskome oltaru pokraj kapela Božjeg milosrđa, vlč. Stjepan Šumanovac, župnik Župe sv. Nikole biskupa u Sikirevcima.

Ovčara – masovni pokolj civila iz Vukovarske bolnice 20. studenog 1991.

Ovčara se nalazi pet kilometara jugoistočno od Vukovara. Poznata je još iz feudalnog razdoblja kao pustara na vlastelinstvu grofova Eltz. Nakon II. svjetskog rata tu je bio stočarski pogon Vukovarskog poljoprivrednog kombinata. Upravo na toj Ovčari – poljoprivrednom dobru, 20. studenog 1991. dogodio se stravičan zločin – masovni pokolj civila iz Vukovarske bolnice.

Stravični zločini na Ovčari

Kako bi se spasilo ranjenike iz vukovarske bolnice Andrija Hebrang, u ime Hrvatske, te Andrija Rašeta, u ime JNA, potpisali su 18. studenog 1991. u večernjim satima sporazum o evakuaciji ranjenika iz vukovarske bolnice.

Svetište Božjeg milosrđa na Ovčari - Proslava u zahvalnosti za 10 godina milosti

"U nedjelju 21. lipnja na Ovčari ćemo obilježiti jubilej 10 godina svetišta Božjeg milosrđa i zahvaliti Bogu za tolike milosti koje je dao i vama i meni i svima koji su pokucali na Njegovo srce kroz ovih 10 godina", poručuje vlč. Miro Tomas, duhovnik Pokreta Božjeg milosrđa u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji.

Rođen Martin Jakubovski koji je ubijen na Ovčari

Radeći kao novinar na HRT-u, pregledao sam stotine sati arhivskog materijala od kojeg je većina bila vezana za Domovinski rat. S posebnom pažnjom bilježio sam detalje na snimkama vezanim uz Vukovar. Na jednoj od njih, koju je zabilježila kamera strane medijske kuće nakon pada Vukovara u podrumu bolnice, uočio sam lice preplašenog mladića u rozom puloveru sa zavojem na ruci. Nisam znao ništa o njegovoj sudbini niti o kome se radi. Ipak, zahvaljujući predanom radu kolegice Tanje Belobrajdić, koja je ispričala njegovu priču kroz feljton „Nisu zaboravljeni“, saznao sam da je riječ o Martinu Jakubovskom koji je nakon okupacije Vukovara ubijen na Ovčari.

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja