Budi dio naše mreže

Rad i program Hrvatske udruge Ars Organi Sisciae te Festival drvenih kapela bili su tema HKR-ovih Novih valova dobrote u ponedjeljak, 20. lipnja u kojima je gostovala Valentina Badanjak Pintarić predsjednica spomenute Udruge i pokretačica Festivala drvenih kapela. Urednica i voditeljica emisije je Katarina Varenica.

/ md

Prvi poticaj za organizaciju kulturno glazbenog života u gradu Sisku predsjednica Hrvatske udruge Ars Organi Sisciae, Valentina Badanjak Pintarić dobila je kada je shvatila da Sisku ovakav život nedostaje.

“S vremenom sam vidjela da je fond orgulja koje smo izgubili u Domovinskom ratu na području Sisačke biskupije nešto o čemu treba otvoreno početi govoriti. Orgulje na području Sisačke biskupije nalaze se u vrlo lošem stanju, a ne koriste se više ni u liturgiji”, kazala je Badanjak Pintarić i dodala kako je cilj osnivanja Hrvatske udruge Ars Organi Sisciae  potaknuti obnovu povijesnih orgulja kroz organizaciju glazbenih festivala.

Katarina Varenica i Valentina Badanjak Pintarić

Badanjak Pintarić istaknula je kako se u današnje vrijeme sve manje grade crkve s orguljama, dok je ranije svaka seoska crkva skupljala novac za orguljara. Upravo je smisao Udruge potaknuti važnost kora i orgulja kako bi ove ideje prihvatila i biskupija te bi se krenulo o poorguljavanje crkava koje su nekada imale orgulje. “Orgulje su otkupljene kao polovne orgulje te se potom trebalo financirati njihovo postavljanje i prilagođavanje prostoru. Mislim da su povijesne orgulje zaista vrlo vrijedna baština, a inače orgulje su na nivou cijele Europe vrednovani instrument i zaštićeno kulturno dobro”, kazala je Badanjak Pintarić.

Hrvatska ima bogatu orguljašku baštinu o kojoj se ranije više govorilo, uz orgulje se više molilo, pjevalo, sviralo i znatno više su one bile na cijeni. Tako je Badanjak Pintarić organizacijom koncerata Festivala drvenih kapela došla na ideju vraćanja orgulja publici, odnosno kako bi publika ponovno prihvatila orgulje.

Festival drvenih kapela

Festival drvenih kapela prvi je projekt Hrvatske udruge Ars Organi Sisciae na kojem je samostalno organizirano prenošenje koncerta uživo u proljeće 2019. godine kada svijet još nije naslućivao da će godinu dana poslije kultura preživjeti online.

Zahvaljujući konceptu idejne začetnice i producentice festivala Valentine Badanjak Pintarić, koji je inkluzivnim pristupom glazbenim stilovima i izboru programa značajno utjecao na interes široke publike, festival je privukao pažnju medijskih pokrovitelja koji sve koncerte prenose izravno publici u Japanu, dok su domaći pokrovitelji Laudato.tv, Hrvatska katolička mreža, Radio Sisak i Novi Sisački Tjednik. Festival se održava zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i medija RH, Sisačko-moslavačke županije, Zagrebačke županije, kao i Grada Velika Gorica i Grada Petrinja.

Ove godine od 26. lipnja do 3. srpnja Festival drvenih kapela uglazbiti će ove vrijedne posvećene prostore u Velikoj Mlaki, Velikoj Gorici, Letovanskom Vrhu, Buševcu, Brestu Pokupskom i Cvetković Brdu.

Najava Festivala drvenih kapela Sancta Barbara

Drvene kapele iznutra su sve oslikane, što ih čini još više posebnima i dragocjenima. Festival drvenih kapela fokusiran je na Turopolje, Pokuplje i Vukomeričke Gorice, a održava se u tri županije i dvije biskupije. Kapela Sancta Barbara jedna je od najpoznatijih takvih kapela i tijekom Domovinskog rata najviše je stradala. Međutim, spašeni su crkveni oltari s početka 17. stoljeća koji se sada nalaze u ovim novoizgrađenim drvenim kapelama.

Koncert se prenosi online i do sada su koncerte pogledale stotine tisuća gledatelja i posjetitelja. “Kapele su male i ondje ne stane mnogo ljudi, ali s druge strane imamo svjetsku publiku, a za ovogodišnji festival imamo medijskog pokrovitelja iz Japana koji će ciljano prenijeti i prevesti koncert na japanski”, naglasila je Badanjak Pintarić.

U sedam festivalskih dana svirat će nam četiri ansambla – Ansambl Quinta Essentia; Silvio Richter, barokna violina, Dora Draclin, oboa, Anthony Havelka, violončelo i Katarina Javora, čembalo; festivalski Ansambl Capella Lignum te Ansambl Jane uz kojeg gostuje vrhunski showmen i glazbenik Martin Kutnar na harmonici.

Ulaz na sve programe festivala je slobodan, a svi se koncerti prenose uživo biti će dostupni na festivalskim YouTube stranicama i Facebook stranicama gdje je moguće pogledati i dosadašnje snimke.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja