Budi dio naše mreže

Ključna riječ: ogovaranje

POZITIVNA MINUTA Ćakule, ćakule…

"Jedna židovska poslovica kaže: 'Ono što nisi vidio svojim očima, nemoj svjedočiti svojim riječima'", poručuje fra Josip Vlašić u najnovijoj "Pozitivnoj minuti".

SV. ŽUPNIK ARŠKI o ogovaranju: "Hoćete li upoznati srce jednog čovjeka, slušajte ga kako govori o svome bližnjemu!"

Sv. Ivanu Mariji Vianneyju u francuski gradić Ars hrlio je u 19. stoljeću narod iz cijele okolice kako bi čuo njegove propovijedi koje su odisale snagom ponizne vjere kojom je obraćao mnoga srca. Bio je to ne samo običan svijet nego i ugledni klerici i visoko školovani ljudi. Iz njegovih propovijedi sabranih u knjižici „Zlatna zrnca” izdvajamo dio o ogovaranju i kleveti, grijehu koji „ujedinjuje u sebi sve zlo”.

O katolicima koji ogovaraju i kritiziraju svećenike

"Upravo je razgovor o svećenicima u krugovima vjernika najčešći. U nekim vjerničkim razgovorima, među ostalim pitanjima o župi, među prvima (ako ne i prvo) bude i ono: 'Tko ti je župnik i kakav je?' Što to uopće znači i što želimo postići tim pitanjem? Stoji li iza njega puka radoznalost i stvarna želja za znanjem ili povod za raspravu o tome na koji način jedan župnik vodi župu, privatni život ili bilo što povezano s njim. Nažalost, svjedok sam da je ovo drugo puno češće."

Pogledajte sliku koja objašnjava zašto ne smijemo osuđivati druge

Tako često osuđujemo i prosuđujemo druge, a da uopće ne razmišljamo o razlozima zašto se tako ponašaju i zašto nas ranjavaju. Slikom koja se proširila društvenim mrežama pater Stjepan Ivan Horvat, misionar Krvi Kristove, ponudio je drugačiji pogled na ovu stvarnost.

Papa: Ogovaranje uništava obitelj i društvo

Mrmljanje, naklapanje, loše govoriti o drugima nešto je što uništava obitelj, školu, radno mjesto, susjedstvo. Ratovi počinju od jezika, upozorio je papa Franjo u svom nagovoru prije molitve Anđeo Gospodnji u nedjelju 3. ožujka.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja