Budi dio naše mreže

Ključna riječ: nematerijalna-bastina

Tradicijske igračke Hrvatskog zagorja - više od suvenira

Drvene dječje igračke prepoznatljivi su tradicijski proizvodi Hrvatskoga zagorja s dugom poviješću. Prije deset godina, 2009. tradicijske drvene igračke postale su dio nematerijalne svjetske baštine na listi UNESCO-a, a nalaze se i na Listi zaštićenih dobara nematerijalne baštine u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske.

OJKANJE - najstariji način pjevanja na ovim prostorima kojega možete naučiti i vi

Glazbeni izričaj ojkanje, pretežno s područja Dalmatinskog zaleđa, izvode pjevači (muški ili ženski) koristeći različite tehnike potresanja glasa posebnim načinom pjevanja "iz grla". Svaka pjesma traje koliko i dah glavnog pjevača. Ojkanje je 2010. uvršteno na UNESCO-ov Popis nematerijalne kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita.

Nijemo kolo - od Dalmatinske zagore do svjetskih pozornica

Nijemo kolo s područja Dalmatinske zagore jedinstveno je po načinu izvođenja. Izvodi se u kolu, ili češće, u parovima koji se kreću kružno ili slobodno po plesnom prostoru, ponekad uz pratnju rere, gange, ojkavice ili dipli, no u Dalmatinskoj zagori gotovo isključivo bez ikakve glazbene pratnje. Na UNESCO-ovu Listu nematerijalne baštine čovječanstva uvršteno je 2011. godine. 

Sinjska alka - simbol odanosti domovini i Gospi Sinjskoj

Sinjska alka, viteški turnir u Sinju, održava se od 1715. godine jednom godišnje u Sinju, u Cetinskoj krajini. Tijekom natjecanja vitezovi jašu na konjima u punom galopu niz glavnu ulicu, ciljajući kopljem željezni prsten koji visi na užetu. Na UNESCO-ovu Listu nematerijalnih kulturnih dobara čovječanstva upisana je 2010. godine.

Mediteranska prehrana - moramo se vratiti poštivanju hrane

Godine 2013. mediteranska prehrana upisana je na Reprezentativnu listu nematerijalnih dobara čovječanstva UNESCO-a. Mediteranska prehrana predstavlja ukupnost znanja, vještina, praksi, vjerovanja i tradicija vezanih uz poljoprivredu i ribarstvo, preradu, pripremanje i osobito konzumiranje hrane.

Klapsko pjevanje - svjetska nematerijalna baština koju ne poznajemo dovoljno

Klapsko pjevanje uvršteno je na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva 2012. godine. Na UNESCO-ovu listu nije uvrštena komercijalna, estradna inačica klapske pjesme koja je sada apsolutni trend na našoj glazbenoj sceni, već ona izvorna, tradicionalna klapska pjesma koju odlikuje a capella vokalna izvedba.

Suhozid - kameni spomenik žuljevitih dlanova

Vrijedne ruke koje su otimale krškom kraju kamen po kamen stvarale su predivne strukture i tako formirale naselja te cijele kamene krajolike iz kojih su izniknule mnoge europske kulture. Uvrštenje gradnje suhozida na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva izniman je korak prema očuvanju ove tradicije. Nemoguće je zaštititi sve suhozide, kamene objekte ili podzidane vinograde, ali pred nama je imperativ očuvanja znanja koja su se brusila stoljećima i njihova prijenosa na buduće generacije.

Petrović Leš: Čipka je hrvatski fenomen prepoznatljiv na europskoj karti

U Hrvatskoj postoje tri glavna centra izrade čipke, čije se djelovanje nastavlja na višegodišnju tradiciju čipkarstva. To su: Lepoglava u Hrvatskom zagorju s čipkom na batiće, na Jadranu Pag s čipkom na iglu i Hvar s čipkom od agave. Čipka se izrađuje u još nekim dijelovima Hrvatske, ali upravo čipke iz ova tri centra su se prije 10 godina našle na UNESCO-ovom popisu nematerijalne baštine čovječanstva.

Bećarac – vedra, inatljiva i mudra filozofija života

Bećarac se na UNESCO-ovoj Reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva nalazi od 2011. godine. Riječ je o vedrom pučkom napjevu, vrlo često razuzdanom, koji se izvodi prije svega u svatovima, ali i svim drugim veselim, pa i manje veselim prigodama. Bećarac se iz Slavonije kroz minula stoljeća, proširio najprije do južne Mađarske, a onda i diljem Vojvodine. Iako ga pjevaju i u Baranji i Srijemu, bećarac je prije svega šokački, a od 2011. za njega zna i cijeli svijet.

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja