Budi dio naše mreže

U zgradi uz fortifikaciju Starog grada u Čakovcu u petak je otvoren Muzej nematerijalne baštine 'Riznica Međimurja'. Muzej na oko 2700 kvadratnih metara nudi pogled u baštinu i povijest Međimurske županije, mitove i legende te priču o Zrinskima.

/ kv

Radovi na rekonstrukciji i revitalizaciji fortifikacije Starog grada u Muzej nematerijalne baštine “Riznica Međimurja”,  koji je dio Muzeja Međimurja Čakovec, trajali su od 2018. godine.

Projekt je s 85 posto sufinanciran sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., investicijska potpora u kulturu i očuvanje baštine. Preostalih 15 posto investicija je Međimurske županije. Muzej na oko 2700 kvadratnih metara nudi pogled u baštinu i povijest Međimurske županije, mitove i legende, priču o Zrinskima.

Foto: Međimurska županija

Atraktivan, multimedijalni i interaktivni postav muzeja podijeljen je u dvije glavne cjeline koje nude spoj povijesne i kulturne baštine s najmodernijom tehnologijom. U prizemlju je postav pod nazivom „Stoljeće utvrde“ kojim se interpretira burna povijest fortifikacije čakovečkog dvorca, dok je na prvom katu smješten postav koji interpretira nematerijalnu baštinu Međimurja pod nazivom “Minijature”.

Stalni postav „Stoljeće utvrde“ smješten u prizemlju usredotočen je na sam čakovečki Stari grad, njegov razvoj i izvornu namjenu, kao i teme koje su s njime povezane. Prezentiran je sustav obrane čakovečke utvrde, način ratovanja u srednjem i ranom novom vijeku te je stavljen naglasak na razloge utamničenja osoba od razdoblja 16. do 20. stoljeća.

Foto: Međimurska županija

Posjetitelji mogu razgledati tamnice u kojima su hiperrealistične lutke koje predstavljaju stvarne osobe koje su kroz povijest bile smještene u čakovečkim tamnicama, od žena optuženih da su vještice, do visokih vojnih zarobljenika. Najviše je tema povezano s razdobljem gospodstva obitelji Zrinskih koja je ostavila najvidljiviji trag na kompleksu čakovečkog Starog grada.

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Postav „Minijatura“ upoznaje nas s nematerijalnim dobrima koja nalazimo na području Međimurja kao što su tradicijski obrti, zaštićene skupine govora, prakse, običaji i folklorno stvaralaštvo, a drugi dio „Minijatura“ posvećen je usmeno-predanoj baštini Međimurja u kojoj se govori o slavenskom mitskom svjetonazoru, mitologiji i vjerovanjima te pričama o nadnaravnim bićima koje su se prenosile usmenim putem i očuvale do danas.

Foto: Međimurska županija

Popevka i Vinko Žganec, zlatarenje i čipkarstvo, medičarstvo i lončarstvo, dječje igračke, cekeri, pisanice, pikači i lafre, mitovi i legende – Riznica Međimurja na edukativan i iznimno atraktivan način govori o tradiciji Međimurja, a poseban dio postava posvećen je međimurskoj legendi o pozoju.

Foto: Međimurska županija

“Ovo je međimurska ideja, međimurska pamet i sposobnost privlačenja europskih sredstava, međimurski i europski novac, međimurski ponos u očuvanju onog najvrjednijeg što imamo, a to je međimurska kultura, naše vrijednosti koje su utemeljene u našem identitetu“, rekao je na otvorenju župan Matija Posavec.

Na otvorenju je bio i izaslanik predsjednika Republike, njegov savjetnik za kulturu Zdravko Zima, koji je naglasio kako se otvaranjem Riznica Međimurja Čakovec zrcali prema svijetu i pokazuje kako se treba odnositi prema prošlosti i prema tradiciji.

Ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan rekla je kako otvaranjem novog muzeja žele uz hrvatske privući i turiste iz susjednih zemalja.

Foto: Međimurska županija

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja