Budi dio naše mreže

Nikada ne bismo smjeli zaboraviti svoju sudbinu i svoje dostojanstvo koje proizlazi iz Božje dobrote i obilja milosrđa. Stvoreni ste na sliku i priliku Božju. Zatim vas je, kao rezultat beskrajne Božje blagodati, obdario jednim od najvećih darova: sakramentom svetog krštenja. Iz toga ste ušli u duboko i intimno jedinstvo s Trojstvenom obitelji.

/ dz

Nikada ne bismo smjeli zaboraviti svoju sudbinu i dostojanstvo koje proizlazi iz Božje dobrote i obilja milosrđa. Stvoreni ste na sliku i priliku Božju. Zatim vas je, kao rezultat beskrajne Božje blagodati, obdario jednim od najvećih darova: sakramentom svetog krštenja. Iz toga ste ušli u duboko i intimno jedinstvo s Trojstvenom obitelji – Ocem, Sinom i Duhom Svetim. Istina, Bog vas beskrajno voli. U otajstvu Trojstva i vašem osobnom životu milosti, Bog je vaš Otac pun ljubavi, Isus je vaš stariji brat, a Duh Sveti je vaš bliski i najbolji prijatelj. Kako je Bog dobar i kako bi tvoje srce trebalo biti preplavljeno zahvalnošću, piše vlč. Ed Broom s Catholic Exchange.

Sada ćemo skrenuti iza ugla i uzdići svoje umove, srca i duše k Bogu kroz kontemplaciju ljepote Kreacije. Sve što je plemenito, čisto, lijepo i hvale vrijedno proizlazi od Boga. Da budemo jasni, stvorenje nije Bog! To bi bila pogreška panteizma. Naprotiv, ljepota svega stvorenog ukazuje na Boga koji je Autor sve stvorene ljepote! Kao poticaj za vašu meditaciju ponudit ćemo nekoliko blaga Božjeg stvaranja kao odskočnu dasku u duboku molitvu preplavljene zahvalnosti Bogu, našem Stvoritelju pune ljubavi. S psalmistom veličamo: „Hvalite Gospodina jer je dobar; Njegovo milosrđe traje dovijeka” (Ps 136,1).

U cijelom Božjem prekrasnom stvaranju, koji vas ukras ili remek-djelo najviše zaokuplja i vodi vas najdublje u kontemplativnu molitvu i sjedinjenje s Bogom? Dok čitate i razmišljate o različitim manifestacijama Božje ljepote u stvaranju, imajte ovo pitanje u pozadini!

1. Sunce
Kako je lako promatrati sunce i podići svoj um prema Bogu pomoću simbola. Isus je Svjetlo svijeta; Isus je “Sunce Božje”. Sunce izlazi uvis, kao što se posvećena Hostija uzdiže u rukama katoličkog svećenika. Sunce je kružno, a Posvećena hostija također je kružna. Pomoću svojstava sunce prenosi i svjetlost i toplinu. Tako čini i Duh Sveti kao što vidimo na Pedesetnicu kada se spustio u vatrenim jezicima nad glavama apostola. Isus želi da vas Njegova stvarna prisutnost u Euharistiji ispuni Svjetlom istine i Vatrom goruće ljubavi! Isus je rekao: „Došao sam baciti oganj na zemlju” (Lk 12,49). Štoviše, izlazeće sunce simbolizira Isusa koji je uskrsnuo od mrtvih da nam da život i život u izobilju!

2. Zvijezde

Moderni pisac opisuje noćno nebo s njegovom raznolikošću i sjajem zvijezda kao sliku neba. Dakle, zvijezde prošarane u širokom rasponu s različitim stupnjevima svjetlosti, neke svjetlije od drugih, simboliziraju različite svece na nebeskom svodu. Stoga, dok podižete svoj pogled prema noćnom nebu, simboličnom za nebo i stanovnike neba, svece, mogli biste se potaknuti otvoriti svoje srce i razgovarati sa svecima. Ako je ikada postojalo istinsko i ogromno mnoštvo autentičnih prijatelja, to su sveci. Oni čeznu da slušaju vaše molitve; čeznu za razgovorom s vama; čeznu da te zagovoraju pred prijestoljem Svemogućeg Boga. Potražite  pomoć od svojih prijatelja—idite k zvijezdama na nebu, svecima. Inače, sveti Ignacije Lojolski volio je izlaziti na terasu dok je živio u Rimu i promatrati zvijezde u njihovoj veličanstvenoj ljepoti. Mogao je provesti dugo vremena dolazeći do Boga kroz ljepotu stvaranja — zvjezdano noćno nebo!

3. Valovi

Možda se osjećate zarobljenim još jednim remek-djelom Božje kreativne Ruke – morem, sa svojim valovima i neizmjernošću. Stojeći na morskoj obali ili hodajući uz obalu u blizini valova, možete promatrati ogromne, moćne i veličanstvene valove koji se snažno udaraju o obalu, a zatim se vraćaju u dubinu. Ako vam vrijeme dopušta, mogli biste satima jednostavno razmišljati o beskrajnim valovima i njihovoj veličini. Još jednom, Bog je taj koji je stvorio more i sva njegova svojstva. Dva Božja svojstva iskaču na nas dok valovi napadaju i ponovno se povlače: Božja svemoć i Božja vječnost. Snažan val, poput tsunamija, može zahvatiti cijeli grad i ljude koji ga nastanjuju. Bog je doista Svemoćan. Također, koliko god sati, dana ili godina proveli šetajući obalom mora, valovi će i dalje ulaziti, lomiti se, a zatim povlačiti. Ne ukazuje li to na stvarnost da je Bog Vječan? Bog nema početka i nema kraja. Gospa Fatimska je izjavila da bismo se, kad bismo razmišljali o stvarnosti vječnosti, začas obratili!

4. Čvrsta stijena i pijesak

Na samom kraju Propovijedi na gori, Isus nam ostavlja dirljiv kontrast: kuću sagrađenu na stijeni i kuću sagrađenu na pijesku (Mt 7, 24-27). Kad oluja krene, kiše padaju i vjetrovi postaju žestoki, a kuća izgrađena na pijesku ruši se i potopljena je u vodu, potpuno uništena. Upravo suprotno s kućom izgrađenom na čvrstoj stijeni. Unatoč lošim vremenskim uvjetima koji napadaju kuću čvrsto izgrađenu na stijeni, ona ostaje stabilna i čvrsta, čak i kada su oluje najjače i vjetrovi najžešći! Ova slika iz prirode može vas nježno uvući u ozbiljno ispitivanje savjesti vlastitog duhovnog života. Je li vaš život izgrađen na Stijeni koja je Isus Gospodin ili na samo prolaznim i efemernim osjećajima i emocijama?

5. Plavo nebo

Marijin plašt. Jeste li ikada podigli svoj pogled prema nebu i našli se gotovo opčinjeni dubokim i prodornim plavetnilom? Možda je ovo plavo nebo koje kao da vas pokriva, pokriva, grli, plašt Blažene Djevice Marije. Kakva mistična milost: poistovjetiti plavo nebo s plavim Marijinim plaštem i doživjeti njezinu majčinsku ljubav i zaštitu!

6. Kiša koja daje život

Sve što je Bog stvorio je lijepo. Stoga bi kreacija trebala uzdići naše umove, srca i duše Bogu sve ljepote! Kapi kiše mogu se promatrati kao suze Isusa i Marije zbog ravnodušnosti mnogih prema ljubavi koju Isus i Marija gaje prema njima, kao i neizmjernosti grijeha koji se svakodnevno čine diljem svijeta. To bi vas moglo potaknuti željom da utješite Srca Isusova i Marijina i uputite molitve za pokoru.

7. Bijeli oblaci i bijeli snijeg

Oni lako mogu ukazati na apsolutnu čistoću Bezgrešnog Srca Marijina i Presvetog Srca Isusova, te izazov nastojanja prigrliti život čistoće u svijetu koji je potpuno izgubio cijenjenje ove kreposti. „Blaženi čista srca; jer će Boga vidjeti” (Mt 5,8).

8. Crvena ruža

Mnogo se može reći o prisutnosti i ljepoti cvijeća, posebno ruže. Pjesnik Dante prikazuje Blaženu Djevicu Mariju u Božanstvenoj komediji kao mističnu ružu. Međutim, postoje i druga simbolička tumačenja ruže, a vrlo elokventna je vidjeti ružu kao simbol vazmenog otajstva – muke, smrti i uskrsnuća Gospodina Isusa Krista. Zašto? Prije procvata lijepe i mirisne crvene ruže dolazi trn. Sluga Božji Fulton Sheen izražava koncept s ovom dubinom i rječitošću: “Bez Velikog petka nema Uskrsne nedjelje.” Tako je i u prirodi s obzirom na crvenu ružu: prvo dolazi trn i oštrina boli, zatim lijepi, rascvjetani crveni i nebeski miris ruže, proljetnog cvijeta!

9. Boja svuda oko nas

Bog je mogao stvoriti svijet crno-bijelo, ali je više volio stvarati boje. Zamislite zadivljujuću i dramatičnu eksploziju boja koje slikaju lišće u jeseni. Ili podignite pogled i promatrajte ljepotu duge koja se proteže nebom dok se sunce probija nakon silovite oluje! Sveti Ignacije podsjeća da će oluje pustoši proći ako budemo vjerni molitvi, a onda će sunce zasjati i duga rasvijetliti naš put.

10. Ljepota kreacije

Sva ljepota stvaranja, u svojoj raznolikosti, neizmjernosti i veličanstvenosti, prstom pokazuje na Autora svega stvorenog i Autora sve ljepote, a to je Bog. Kao što nas psalmist podsjeća: “Nebesa navješćuju slavu Božju, a nebo navješćuje djelo njegovih” (Ps 19,1). Neka postanete sve svjesniji Božje sveprisutnosti u svom životu. Riječima grčkog pjesnika koje je citirao sveti Pavao: “U njemu živimo, krećemo se i jesmo” (Djela 17,28).

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja