Budi dio naše mreže

Ključna riječ: kulturogram

Nevenka Nekić: O drami toliko velikoj za koju bi trebao glas jednog Dostojevskog

Četiri balade o strahu posvećene djeci u ratu okupljene pod naslovom "Kupite igračke" bio je povod razgovoru s književnicom Nevenkom Nekić u Kulturogramu Hrvatskoga katoličkog radija. Doznajemo zašto je odlučila pisati baš o strahu djece u ratu. Progovara iz vlastitog iskustva i vraća se u vlastito djetinjstvo koje je obilježio Drugi svjetski rat, ali piše i o najtužnijim sudbinama djece u Domovinskom ratu.

Domagoj Pejić u slavljeničkom Kulturogramu

U slavljeničkom Kulturogramu, na 24. rođendan Hrvatskoga katoličkog radija, urednica Katarina Varenica ugostila je dugogodišnjeg novinara i voditelja, jedan od prvih glasova našeg etera i zaštitni znak HKR-a, Domagoja Pejića. Prisjetio se tog podneva, te subote 17. svibnja 1997. godine kada se prvi put na valovima „dobrog radija za dobre ljude” čuo glas kardinala Franje Kuharića.

Hrvatska čitanka "Šestica" najbolji je europski udžbenik

Udžbenik iz hrvatskoga jezika za šesti razred osnovne škole 'Šestica' u izdanju Profil Kletta proglašen je najboljim udžbenikom u Europi na međunarodnom natjecanju BELMA - Best European Learning Materials Award. Razgovarali smo s jednom od autorica nagrađenog udžbenika, profesoricom hrvatskoga jezika Dianom Greblički-Miculinić.

HRVATSKA SVIJETU - upoznajte hrvatske velikane koji su mijenjali svijet

Pod nazivom Hrvatska svijetu u Meštrovićevu paviljonu u Zagrebu otvorena je izložba o velikanima, istaknutim znanstvenicima, izumiteljima, književnicima, umjetnicima i istraživačima hrvatskog podrijetla koji su u nasljeđe svijetu ostavili svoje izume, knjige, umjetnička djela, pronalaske i znanje. O izložbi koja bi mogla probuditi uspavani hrvatski ponos za Kulturogram HKR-a govorila je kustosica dr. sc. Anita Ruso.

SONJA ZUBOVIĆ Unatoč najvećim tragedijama, oko nas uvijek ima ljubavi

Književnica, pjesnikinja, pokretačica kulturnih projekata Sonja Zubović u povodu izlaska njezinog najnovijeg romana "Belini brodovi" bila je gošća Kulturograma HKR-a . U svojem pisanju Sonja Zubović sve češće se obraća tinejdžerskoj populaciji jer smatra da periodu odrastanja treba posvetiti veću pažnju. Pokrenula je i vrlo zapažen projekt Poezija to go kojim nastoji poticati čitanje poezije kod mladih. Doznali smo i i kakva je veza Sonje Zubović i Franjevačkog samostana u Jastrebarskom.

BORIS LJUBIČIĆ Dizajn podiže civilizacijsku razinu prostora i ljudi

Višestruko nagrađivani hrvatski dizajner Boris Ljubičić, poznat po upornom zalaganju za promicanje hrvatskog identiteta temeljenog na "kockicama" bio je 23. studenog gost urednice Katarine Varenice u Kulturogramu HKR-a. Ljubičić ističe da je dizajn zapravo uvijek uzimanje iz prošlosti, ali i stvaranje budućnosti.

FRA IVICA JAGODIĆ Vukovar je grad kulture, tradicije i žrtve

"Pokušavamo Vukovar prezentirati kao grad kulture, grad koji ima veliku tradiciju i povijest, a ponajviše se ipak zaustavimo na onoj žrtvi koju je Vukovar pretrpio 1991. godine" rekao je gvardijan Franjevačkoga samostana u Vukovaru fra Ivica Jagodić. Gostujući kod urednice Katarine Varenice u Kulturogramu HKR-a 16. studenog poveo nas je u obilazak postava Franjevačkog muzeja.

GORAN GALIĆ: Kroz kulturu ćemo povećati vidljivost ranjivih skupina u društvu

Kako uključiti ranjive skupine u društvo i to putem kulture koja je i sama 'isključena', kakav je status kulture u medijskom prostoru te zbog čega je potrebno educirati novinare o izvješćivanju o ranjivim skupinama u društvu? O ovim temama razgovarali smo glavnim urednikom književnog lista za umjetnost, kulturu i znanost "Vijenac" Goranom Galićem.

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja