Budi dio naše mreže

Sjajan način molitve je tražiti Božju prisutnost u svom životu. Prije više od 400 godina sveti Ignacije Loyolski isticao je važnost molitve egzamena. Doznajte o čemu se radi.

/ mdj

Ova je molitva svojevrsna “tehnika molitvenog razmišljanja” o događajima dana kako bismo otkrili Božju prisutnost i razabrali što nam govori, donosi ignatian spirituality.

Koji su koraci?

1. Postanite svjesni Božje prisutnosti. Osvrnite se na događaje dana u društvu Duha Svetoga. Dan vam se može činiti zbunjujućim – zamagljenost, zbrka… Molite Boga da vam dade jasnoću i razumijevanje.

2. Pregledajte dan sa zahvalnošću. Zahvalnost je temelj našeg odnosa s Bogom. Prođite kroz svoj dan u Božjoj prisutnosti i zabilježite njegove radosti i užitke. Usredotočite se na dnevne darove. Pogledajte posao koji ste radili, ljude s kojima ste komunicirali. Što ste dobili od tih ljudi? Što ste im dali? Obratite pažnju na male stvari — hranu koju ste jeli, znamenitosti koje ste vidjeli i druga naizgled mala zadovoljstva. Bog je u detaljima.

3. Obratite pažnju na svoje emocije. Jedan od velikih uvida svetog Ignacija bio je da otkrivamo prisutnost Duha Božjega u pokretima naših emocija. Razmislite o osjećajima koje ste doživjeli tijekom dana. Dosada? Ushićenje? Ogorčenost? Suosjećanje? Bijes? Samouvjerenost? Što Bog govori kroz te osjećaje?

Bog će vam najvjerojatnije pokazati neke načine na koje niste uspjeli. Zabilježite ove grijehe i pogreške, ali potražite druge implikacije duboko u sebi. Znači li možda osjećaj frustracije da Bog želi da razmislite o novom smjeru u nekom području svog rada? Jeste li zabrinuti za prijatelja? Možda biste joj se trebali na neki način obratiti.

4. Odaberite jednu značajku dana i molite iz nje. Zamolite Duha Svetoga da vas uputi na nešto tijekom dana što Bog misli da je posebno važno. Može uključivati osjećaj – pozitivan ili negativan. To može biti značajan susret s drugom osobom ili živopisan trenutak zadovoljstva ili mira. Ili to može biti nešto što se čini prilično beznačajnim. Molite nad time. Dopustite da molitva spontano izroni iz vašeg srca – bilo da se radi o zagovoru, slavljenju, pokajanju ili zahvalnosti.

5. Gledajte prema sutra. Molite Boga da vam dade svjetlo za sutrašnje izazove. Obratite pozornost na osjećaje koji isplivaju na površinu dok promatrate što dolazi. Sumnjate li? veselo? Prestrašen? Puni oduševljenog iščekivanja? Dopustite da se ti osjećaji pretvore u molitvu. Tražite Božje vodstvo. Zamolite ga za pomoć i razumijevanje. Molite za nadu.

Sveti Ignacije poticao je ljude da s Isusom razgovaraju kao s prijateljem. Završite dnevni ispit razgovorom s Isusom. Tražite oproštenje za svoje grijeh, njegovu zaštitu i pomoć.  Činite sve to u duhu zahvalnosti. Vaš život je dar, a ukrašen je Božjim darovima. Završite dnevni ispit s molitvom Oče naš.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja