Budi dio naše mreže

Zaštitnik Irske sveti Patrik protagonist je mnogih irskih narodnih priča i običaja. Legenda kaže da je koristio djetelinu s tri lista kako bi vjernicima objasnio otajstvo Presvetoga Trojstva, dok druga pak legenda tvrdi kako je iz Irske istjerao sve zmije. Pročitajte kako je uz pomoć vatre cijeli narod obratio k Evanđelju Isusa Krista.

/ hk

Kada se sveti Patrik vratio u Irsku kako bi propovijedao Evanđelje poganskom stanovništvu, bilo je vrijeme priprave za proslavu Uskrsa. Kršćani su imali običaj paliti vatru na uskrsnom bdijenju, u čast Isusa koji je “Svjetlo svijeta”, i tako je sveti Patrik upalio vatru koja se poprilično rasplamsala i bila je vidljiva kilometrima unaokolo.

Lokalni druidi bili su bijesni jer se po tradiciji toga područja te večeri nije smjela paliti vatra sve dok oni ne bi zapalili kraljevsku vatru. Smrt je bila kazna za svakoga tko se oglušio o ovu tradiciju, prenosi portal Aleteia.

Druidi su obavijestili kralja da će, ako se ne ugasi, osoba koja je zapalila vatru zavladati cijelom Irskom.

Isus je Svjetlo svijeta!

Ogorčeni je kralj ušao u svoju kočiju i utrčao u vatru s mnogo naoružanih ratnika, spreman pogubiti osobu koja ju je zapalila. Prije nego što je stigao do sveca, kralj je poslao nekoliko glasnika da razgovaraju sa svetim Patrikom. Međutim, nakon što su poslušali riječi svetog Patrika, neki od glasnika su se preobratili na kršćanstvo.

U drugim verzijama priče glasnici su pokušali ugasiti vatru svetog Patrika, ali nisu uspjeli. Vjerovali su da je to neka vrsta vrhunske magije i da je sveti Patrik moćan mađioničar.

Na kraju je sveti Patrik razgovarao izravno s kraljem. Iako kralj nije odmah prešao na kršćanstvo, bio je toliko impresioniran svetim Patrikom da mu je dao dozvolu da kao misionar propovijeda Evanđelje domaćem stanovništvu.

“Kristovo svjetlo” pokorilo je Irsku, a sveti Patrik je uspio cijeli narod obratiti k Evanđelju Isusa Krista.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja